21 Ιαν 2015

Το 1% του πληθυσμού κατέχει περισσότερα από το 99% του παγκόσμιου πλούτου

Σε μελέτη της της σπουδαίας διεθνούς οργάνωσης Oxfam  αναφέρεται ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών βαθαίνει δραματικά τα τελευταια χρόνια. Τ ο μερίδιο πλούτου που κατέχει το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως ανέρχεται  στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και προβλέπεται  να ξεπεράσει το 50% το 2016.Τον ίδιο χρόνο, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει περισσότερα από το υπόλοιπο 99%..Αυτές είναι οι αποκρουστικές συνέπειες του ανεξέλεγκτου κλεπτοκρατικού χρηματιστηριακού καπιταλισμού που έχει επικρατήσει στη διεθνή οικονομία τα τελευταία 25 χρόνια. 

Του καπιταλισμού των αγορών και των κορακιών που μπορούν να κερδίζουν τεράστια χρηματικά ποσά μέσα ελάχιστα λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή οικονομία έχει δεκαπλάσιο τζίρο από τις αποδόσεις της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκεθεση της Oxfam,τo 20% (321) των δισεκατομμυριούχων του Forbes δραστηριοποιείται στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις ασφάλειες και είδε τον πλούτο του να αυξάνει κατά 11% σε έναν χρόνο.Στην Ευρώπη, όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας φέρει τεράστια ευθύνη για την κρίση -τις συνέπειες της οποίας καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες-, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς αυξήθηκε κατά 28 δισ. δολάρια σε έναν μόνο χρόνο.το 2014,
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα μέλη της παγκόσμιας ελίτ του εύκολου πλουτισμού, κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει», σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.
«Οι διαστάσεις των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαίες», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι «το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιουσίες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς», ενώ κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να πλήξουν «τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας».
Η Oxfam ζητεί από τα κράτη την υιοθέτηση ενός σχεδίου καταπολέμησης των ανισοτήτων, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, την μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, την θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και την θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους.
Η Γουίνι Μπανμίγια, εκτελεστική διευθύντρια της Οxfam, που θα είναι μία από τους έξι προέδρους του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, προειδοποίησε πως η τεράστια συσσώρευση πλούτου που σημειώνεται μετά τη μεγάλη ύφεση του 2008-2009 είναι επικίνδυνη και πρέπει να αντιστραφεί.
Κάλεσε τους πολιτικούς και τους οικονομικούς κύκλους να υιοθετήσουν στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης των ανισοτήτων, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, τη μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, τη θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και τη θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου