Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και μείωση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής στο ήμισυ προτείνει για την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος παγκόσμιων κεφαλαιαγορών της Morgan Stanley και πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρέζα Μογκαντάμ (Reza Moghadam). Η πρόταση αυτή προκαλεί αίσθηση δεδομένου ότι ο Μογκαντάμ ήταν μέχρι τον Ιούλιο 2014 στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ και προϊστάμενος του Πολ Τόμσεν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, ο ίδιος εκθέτει εμμέσως τον μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, καθώς παραδέχεται πως το ελληνικό πρόγραμμα της περιόδου 2010 – 2014 στηρίχθηκε σε λάθος παραδοχές.
Ο Μογκαντάμ σε επιστολή τους στους Financial Times (26 Ιανουαρίου) παραδέχεται πως το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης (τόσο το πρώτο του 2010 όσο και το δεύτερο του 2012) βασίσθηκε σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές για την ελληνική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τη δημοσιονομική προσπάθεια και την κοινωνική συνοχή. «Πρέπει να πάρω το μερίδιό μου από την ευθύνη, καθώς έχω εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικας μεταξύ 2010 και 2014», ανέφερε αφοπλιστικά το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.
Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει στην ευρωζώνη ο Μογκαντάμ ξεκαθαρίζει πως ''μια ελληνική έξοδος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός''. Όπως αναφέρει η Ελλάδα με μια αδύναμη δραχμή θα περνούσε από χρόνιο καθαρτήριο και η Ευρώπη, σπάζοντας το ταμπού της εξόδου του ευρώ πιθανότατα θα προκαλέσουν τις αγορές να επανεκτιμήσουν την άποψή τους για άλλες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. Μάλιστα, εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ ξεκαθαρίζει πως ''οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεχάσουν ότι θα εισπράξουν το χρέος, το οποίο θα είναι ακόμη λιγότερο βιώσιμο με μια πολύ υποτιμημένη δραχμή''.
«Παρά την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους του ιδιωτικού τομέα στην ιστορία, το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί στο 175% του ΑΕΠ. Τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 με 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. Αυτό θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή και θα καταστρέψει κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι ανέφικτο. Εν τω μεταξύ, το υπερβολικό χρέος αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη», σημειώνει στην επιστολή του ο Μογκαντάμ.
Στην βάση αυτή ο Μογκαντάμ υποστηρίζει πως η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει μια ουσιώδη ανακούφιση -μειώνοντας το ελληνικό χρέος στο ήμισυ και την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή επίσης στο ήμισυ- με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα παράγει ένα βιώσιμο χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ, στόχο που συμφώνησαν οι υπουργοί της ευρωζώνης το 2012. Ξεκαθαρίζει δε πως αυτές οι μειώσεις δεν πρέπει να γίνουν δίχως όρους.
«Η ευρωζώνη έχει ξεπεράσει τα ταμπού των διασώσεων, της ιδιωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και της τραπεζικής ένωσης. Ακριβώς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται να ξεπεράσει τη διστακτικότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι και η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού της σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους», καταλήγει η επιστολή του Μογκαντάμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου