Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης πρέπει να βρίσκεται η Αγκάλα Δωροθέ Μέρκελ από τις πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει σε ρεπρτά το Reuters«Το πύρινο ντεμπούτο του Τσίπρα αποτελεί πρόκληση για τις πολιτικές θεωρίες στο Βερολίνο. νέα ελληνική συμμαχία και το υπουργικό συμβούλιο θεωρούνται ανησυχητικά σημάδια, ενώ τα ρωσικά ανοίγματα βαθαίνουν τον προβληματισμό για την ευρωπαϊκή συναίνεση στο θέμα της Ουκρανίας».
H πρώτη πρωθυπουργική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, να καταθέσει λουλούδια στην Καισαριανή, δεν πέρασε απαρατήρητη από το Βερολίνο, ναφέρει το Reuters.:¨οπως δεν πέρασε απαρατήρητη δεν πέρασε ότι λίγες ώρες αργότερα δέχτηκε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, πριν από οποιονδήποτε άλλο ξένο αξιωματούχο.Μετά ήρθε η κλιμάκωση: η κριτική στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία την Ουκρανία.
Η εκτίμηση του περιβάλλοντος της Ανγκελα Μέρκελ πριν τις εκλογές - αναφέρει το Reuters- ήταν ότι ο Τσίπρας θα πετύχει οριακή νίκη, ότι δεν θα καταφέρει εύκολα να σχηματίσει κυβέρνηση και εάν τελικά το πετύχαινε, θα έκανε στροφή από την αντιπαράθεση στον συμβιβασμό.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας εξέπληξε το μέγεθος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και η ταχύτητα με την οποία συγκρότησε κυβέρνηση» παραδέχθηκε στο πρακτορείο Γερμανός αξιωματούχος. Ενας άλλος είπε ότι η επιλογή των ΑΝ.ΕΛΛ. για τον σχηματισμό κυβέρνησης «δεν ήταν καλό σημάδι», ενώ ένας τρίτος παραδέχθηκε ότι έμεινε «εμβρόντητος» από τις πρώτες μέρες του Τσίπρα στην εξουσία.
Ωστόσο αξιωματούχοι στο περιβάλλον της Μέρκελ εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο νέος πρωθυπουργός τελικώς θα αλλάξει πορεία, ότι θα αφήσει πίσω του τις πιο ριζοσπαστικές προεκλογικές υποσχέσεις του και ότι θα συνυπογράψει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που το Βερολίνο και οι λοιποί Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν να εφαρμόσει, προκειμένου να συνεχίσουν να «βοηθούν» την Ελλάδα. «Η αλήθεια είναι πάντως», μεταδίδει το Reuters, «ότι αυτές οι τελευταίες μέρες έχουν σπείρει αμφιβολίες...»
Ριζοσπαστική αλλαγή
Ακόμα και την ώρα που οι μετοχές βούλιαζαν και τα επιτόκια εκτοξεύονταν στα ύψη, ο Τσίπρας συνέχισε να υπόσχεται ριζοσπαστική αλλαγή. Μέσα σε 24 ώρες η κυβέρνηση του ανέστειλε δυο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και οι υπουργοί του υποσχέθηκαν να αυξήσουν τις συντάξεις και να επαναπροσλάβουν απολυμένους του δημόσιου τομέα.
Ως απάντηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε την Αθήνα με ασυνήθιστα έντονη φρασεολογία, επειδή ανέστειλε τις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να τους συμβουλευτεί, και έστειλε το γνωστό προειδοποιητικό μήνυμα στον Τσίπρα, ότι δηλαδή η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα: «Δεν πρέπει να ανησυχούμε πλέον όπως στο παρελθόν», είπε όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο μετάδοση της κρίσης στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Στην ίδια κατεύθυνση «επιστρατεύτηκαν» κι άλλα ονόματα από τον οικονομικό χώρο. Οπως ο Μαρσέλ Φράτζερ, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου DIW του Βερολίνου και πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ. Ο Τσίπρας, είπε «παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι» κάνοντας την αρχή με μια κατά μέτωπο επίθεση, αφού «εάν ο κόσμος πιστέψει ότι πραγματικά εννοεί αυτά που λέει, μπορεί να ακολουθήσει μαζική φυγή κεφαλαίου και επιδρομή στις τράπεζες».
Αυτό που περιμένει τώρα το Βερολίνο είναι η σύνοδος των ηγετών στις 12-13 Φεβρουαρίου, που θεωρεί ότι θα είναι, σε ευρωπαικό επίπεδο, το πρώτο τεστ-κλειδί του Τσίπρα.
Η «ρωσική απειλή»
Μετά είναι και η Μόσχα. Η σχέσεις με το Κρεμλίνο είναι η δεύτερη μεγάλη ανησυχία του Βερολίνου, σε αυτή τη συγκυρία. Η συνάντηση του Τσίπρα με τον Ρώσο πρέσβη, η παράδοση προσωπική συγχαρητήριας επιστολής από τον Πούτιν και στη συνέχεια οι ελληνικές αντιρρήσεις για την επέκταση των κυρώσεων προς τη Μόσχα, αυξάνει τους φόβους ότι μπορεί να διαρραγεί το ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.
Η ανησυχία είναι ότι ο Τσίπρας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι και ηγέτεες άλλων χωρών, όπως της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, μπορεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της επέκτασης και της ενίσχυσης των κυρώσεων. Η «απομάκρυνση» του Ελληνα πρωθυπουργού από τους Ευρωπαίους εταίρους του στο θέμα της Ουκρανίας- σχολιάζει το Reuters- θα εκληφθεί σαν πραξικόπημα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπάρχουν και μερικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο, που φοβούνται ότι το Κρεμλίνο μπορεί να προσφέρει στην Αθήνα την οικονομική στήριξη που χρειάζεται τώρα, ως «καρότο».
«Ενας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος- αναφέρεται στο ρεπορτάζ- περιέγραψε τον Τσίπρα ως μέρος μιας παράτολμης νέας γενιάς Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Ρέντσι, που δεν φοβούνται να υψώσουν το ανάστημα τους απέναντι στη Μέρκελ και να προκαλέσουν την βεβαιότητα ότι αυτή είναι που διαμορφώνει την πολιτική στις κρίσεις στην ευρωζώνη και την Ουκρανία.Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είδε τα σημάδια. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο Τσίπρας είχε διακηρύξει στην ομιλία του στην Αθήνα: «Ποτέ δεν θα πάμε ως ζητιάνοι στα γόνατα στη Μέρκελ. Θα πάμε όρθιοι, όπως κάνουν οι Ελληνες»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου