- Του Νίκου Φακιολά
Το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση στην Ελλάδα που δεν θα είναι αρεστή από τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας των Ευρωπαϊκών χωρών, όπως εκφράζονται με τις συνεχείς δηλώσεις τους είναι πολύ πιθανό να συμβεί άμεσα.Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται κατανοητό ότι θα υπάρξει κάποια ρήξη μεταξύ της ελληνικής και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και είναι ευκαιρία να αντιδράσουμε ως ισότιμη χώρα και όχι ως υποτελής στις γενικευμένες πολιτικές τους.
Υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να διεκδικήσουμε με κάθε μέσο.Ξεκινάμε από το υποχρεωτικό δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία για τη διεξαγωγή του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και τις αποζημιώσεις για τις ζημίες που έκανε αυτή και έχει καταβάλλει σε όλες τις αντίπαλες χώρες και θα έπρεπε μετά την ενοποίηση της να καταβάλλει και στην Ελλάδα, αλλά αρνείται με θρασύτητα κατηγορηματικά. Τα οφειλόμενα θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, να καλύψουν όλο το εξωτερικό μας ΄χρέος΄ που δεν είναι γνωστό πού το οφείλουμε, αφού όλες οι χώρες, ακόμα και οι U.S.A. έχουν τεράστια χρέη. Το ζήτημα είναι γνωστό για πολλά χρόνια, αλλά η διεκδίκηση του έχει συστηματοποιηθεί με τις πρωτοβουλίες του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Μανώλη Γλέζου και πρέπει όλοι να στηρίξουν τις προσπάθειες του για να μην θεωρηθεί μοναχικός ρομαντικός καβαλάρης.
Να περάσουμε σε άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα.Τα μουσεία όλων των ισχυρών Ευρωπαϊκών χωρών είναι γεμάτα από αριστουργήματα απαράμιλλης Ελληνικής τέχνης που με διάφορους τρόπους μεταφέρθηκαν και παρέμειναν στις χώρες αυτές, αλλά μας ανήκουν και είναι μέρος του πολιτισμού μας. Δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση. Εφόσον οι κυβερνήσεις τους αποφασίσουν να οδηγήσουν σε οικονομικό αδιέξοδο τη χώρα μας είναι ανάγκη να τους υπενθυμίσουμε την προέλευση του πολιτισμού ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Τα μουσεία των μεγαλουπόλεων τους αποδεικνύουν τον εύλογο αυτό ισχυρισμό. Το Βρετανικό μουσείο στο Λονδίνο με τα γλυπτά του Παρθενώνα, , που είναι τα πρώτα που πρέπει να επιστραφούν και να διεκδικήσουν οι Έλληνες, το Λούβρο στο Παρίσι με τη Νίκη της Σαμοθράκης και την υπέροχη Αφροδίτη της Μήλου, το πλούσιο με ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα μουσείο Βερολίνου και Ν.Υόρκης, το μουσείο Ελ Γκρέκο στο Τολέδο έξω από τη Μαδρίτη είναι μερικά μόνο από τα δείγματα της κλασσικής ελληνικής τέχνης. Δεν εξαγοράζονται όλα αυτά τα αριστουργήματα με οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, αλλά δείχνουν γιατί αυτή η χώρα είναι απαραίτητο να βρίσκεται πάντα στην καρδιά της Ευρώπης. Αν ανταλλαγεί, ένα μόνο από τα αντικείμενα αυτά υψηλής τέχνης είναι αρκετό να υπερκαλύψει το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας. Ευτυχώς, αυτή η τέχνη δεν ανταλλάσσεται με χρήματα ούτε μπορεί να υπάρξει τέτοια πρόθεση από την πλευρά της χώρας μας.
Αν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κάνουν πρώτα πριν ψηφίσουν ένα περίπατο σε κεντρικά σημεία των μεγαλουπόλεων τους, έξω από δημόσια κτίρια του Λονδίνου, του Παρισιού, του Βερολίνου, της Πράγας, της Βουδαπέστης, της Ρώμης, της Μαδρίτης, της Βιέννης, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, επειδή όλοι μιμούνται την ελληνική κλασσική αρχιτεκτονική, θα έχουν σίγουρα την εντύπωση ότι βρίσκονται μπροστά στην Ακρόπολη ή την Πλάκα ή το κέντρο της οδού Παν/μίου. Αυτή την εικόνα θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, όταν προσέρχονται για να ψηφίσουν και δικαιολογούνται οι ευνοϊκές δηλώσεις ορισμένων κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.
Η εκλογή συγκεκριμένων κυβερνήσεων είναι δημοκρατικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού και για κανένα λόγο ή σκοπιμότητα δεν επιτρέπεται να αμφισβητείται με δηλώσεις άλλων κορυφαίων στελεχών τόσο για την αξιοπρέπεια του, διότι πρώτος αυτός καθιέρωσε τη δημοκρατία ως ανώτερη μορφή διακυβέρνησης, και για σεβασμό στους πολιτειακούς θεσμούς που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους η Ευρώπη. Τα ιδανικά της δημοκρατίας, ισονομίας, ελευθερίας και ανεξαρτησίας υπερέχουν έναντι οποιουδήποτε άλλου συμφέροντος. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οφείλουν να διαπραγματευτούν με όποιους ορίσει ο ελληνικός λαός με τις νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών και όχι με όσους είναι αρεστοί για δικούς τους λόγους από τους ίδιους.
Νίκος Φακιολάς, Δρ.κοινωνιολογίας
τ. Δ/ντής Ερευνών ΕΚΚΕ, Παν/κός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου