6 Ιαν 2015

Financial Times : Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ειλικρινής όταν αποκλείει δημοσίως την έξοδο απο την ευρωζώνη


Την άποψη ότι το μόνο ελληνικό κόμμα που παρουσιάζει πειστικά την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει ο αρθρογράφος τωνFinancial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι μολονότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει δίκιο για το κούρεμα του χρέους, δεν είναι ειλικρινές όταν δημοσίως αποκλείει μια έξοδο από την ευρωζώνη.

«Δυστυχώς, το μόνο κόμμα που παρουσιάζει πειστικά την περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο για την αναδιάρθρωση χρέους, δεν είναι ειλικρινής που αποκλείει μια έξοδο από την ευρωζώνη. Όταν υποστηρίζεις την αναδιάρθρωση χρέους, πρέπει επίσης να απαντήσεις στην ερώτηση τι θα κάνεις αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.
Οι επιλογές σε αυτή την περίπτωση θα είναι είτε η επιστροφή στο status quo -οπότε και δεν έχει νόημα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ- είτε η έξοδος από την ευρωζώνη και η μονομερής στάση πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών. Αυτό όμως ακριβώς το αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος έχει σωστά ένστικτα, αλλά ίσως δεν έχει τις σωστές στρατηγικές», αναφέρει ο Μίνχαου, υποστηρίζοντας πως η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης Σαμαρά για το χρέος που συνοψίζεται στο δόγμα «επέκτεινε τις λήξεις και προσποιήσου ότι είσαι φερέγγυος, απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο και είναι μια αποτυχημένη στρατηγική. Εάν μάλιστα, όπως υποστηρίζει, προστεθεί στο βάρος του χρέους και ο αποπληθωρισμός που αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους, η Ελλάδα σπρώχνεται στο χείλος του γκρεμού».
Καταλήγοντας ο Μίνχαου σημειώνει πως ο μόνος τρόπος για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, θα είναι να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.«Δεν μπορώ να δω για την Ελλάδα άλλο τρόπο διαφυγής, από την αναδιάρθρωση χρέους. Και δεν μπορώ να δω αναδιάρθρωση χρέους εντός της ευρωζώνης» καταλήγει.
Εν τω μεταξύ, δηλώσεις στελεχών ερευνητικών ινστιτούτων σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, φιλοξενεί σε δημοσίευμά του το πρακτορείοBloomberg.

«Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη και ότι, σε αντίθεση με το 2010-2011, δεν θα δούμε καταιγιστικές επιπτώσεις σε χώρες, όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία» δήλωσε ο Φρέντρικ Έριξον, διευθυντής του Ευρωπαικού Κέντρου για Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες. Ο Έριξον δήλωσε ότι είναι ρεαλιστικό να βλέπει κανείς μεγαλύτερη ευελιξία στη Γερμανία και άλλες χώρες - μέλη του ευρώ όσον αφορά την Ελλάδα, καθώς αυτές έχουν τώρα μεγαλύτερα περιθώρια, δεδομένου ότι η κρίση έχει χαλαρώσει.

Μία έκθεση των Κάρστεν Νίκελ και Γολφάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence διαπίστωσε ότι η Γερμανία είναι πιθανόν να υιοθετήσει «έναν πιο ελαστικό τρόπο» διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. «Η διατήρηση στο τραπέζι όλων των επιλογών είναι χαρακτηριστικό της προσέγγισης της καγκελαρίου Μέρκελ στην άσκηση της πολιτικής» σημειώνει η έκθεση.

Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική του χριστιανοδημοκρατικού συνασπισμού της κυρίας Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι σε διαφορετική κατάσταση από ότι το 2010, επειδή τώρα έχει τείχος προστασίας. «Είναι στο δικό μας συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά, εάν ο κ. Τσίπρας κερδίσει και τηρήσει τις υποσχέσεις του - διώχνοντας την τρόικα και αθετώντας τις δεσμεύσεις για τη διάσωση (της Ελλάδας) - τότε βλέπω προβλήματα. Το κράτος θα χρεοκοπήσει» δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Μπάρτλε.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ θεωρεί μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμη, ανέφερε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει «υποθετικά σενάρια». Το υπουργείο παρέπεμψε στη δήλωση που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 29 Δεκεμβρίου, στην οποία σημείωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες «αποδίδουν καρπούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Guardian τονίζει ότι τα σενάρια που ακούγονται για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα ρίχνουν το ευρώ στο 1,19, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πτώσης σχεδόν 9 ολόκληρων ετών. «Αφήστε τους να φύγουν», λένε οι αγορές, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Αν το αποτέλεσμα των εκλογών δείξει ότι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ευρώ, εκτός και αν λάβουν ισχυρές παραχωρήσεις, τότε το μήνυμα των αγορών είναι σαφές: Αφήστε τους να φύγουν».
Η εφημερίδα, αναφερόμενη στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, υποστηρίζει πως μπορεί να θεωρηθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ένας θρίαμβος του λαού επί της ατέλειωτης λιτότητας και πολλοί στην Ευρώπη θα επευφημήσουν. Όμως, το λιγότερο που θα συμβεί είναι να αρχίσει άλλη μια περίοδος αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/financial-times-o-syriza-den-einai-eilikrinis-otan-apokleiei-dimosios-tin-exodo-apo-tin#sthash.BQyUXmFX.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου