Την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ από την προοπτική εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ βλέπειη Citi, σε έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές (Global Strategy and Macro Weekly - What Has Changed For 2015?). Εκτιμά ότι το 2015 δεν είναι 2012 και ο κίνδυνος μετάδοσης μιας ελληνικής κρίσης στην Ευρώπη έχει μειωθεί αισθητά. Παρόλα αυτά, υποστηρίζει η Citi, ένα Grexit θα αποτελέσει ισχυρό σοκ στην Ευρωζώνη.
Κάποια μορφή μιας ακόμη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος (Greek bailout agreement) πιθανότατα θα χρειαστεί ξανά, εκτιμά ο οίκος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της κυβέρνησης και των τραπεζών. Στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, μια συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα αναμένεται να είναι δύσκολη, αλλά πιθανή, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο. Ωστόσο, εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, η Citi θεωρεί περισσότερο πιθανό τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για επί του προγράμματος διάσωσης που θα προταθεί και/ή την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή νέες εκλογές.
Για τον οίκο, τέσσερα είναι τα βασικά μετεκλογικά σενάρια: 1) έναν συνασπισμό από μικρότερα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής, 2) αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ραγδαίας ενίσχυσης του δικομματισμού, 3) έναν συνασπισμό με επικεφαλής τη ΝΔ, κάτι το οποίο μπορεί να εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των ψηφοφόρων στο ΚΙΔΗΣΟ και, 4) αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και επαναληπτικές εκλογές.
Αν και εκτιμά ότι οι πιθανότητες δεν συνηγορούν υπέρ αυτού, ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit, κυρίως στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.Όπως αναφέρεται στο report, οι πιστωτές θα επιμείνουν σε όρους και εποπτεία (συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ) προκειμένου να εγκρίνουν μια νέα συμφωνία για το χρέος, για τρείς λόγους. Πρώτον αν και το νέο πρόγραμμα πιθανότατα θα αποτελεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM (ECCL), παρά έναν νέο δανεισμό, η γραμμή αυτή πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί. Δεύτερον, ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτούσε έγκριση από τα κοινοβούλια σειράς χωρών, όπως της Γερμανίας, της Φιλανδίας και της Ολλανδίας, κάτι που θα απαιτούσε τη χρήση “πολιτικού κεφαλαίου” από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Τρίτον, οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας δεν επιθυμούν να φανούν ξανά “γενναιόδωροι”, υπό το φόβο ανάλογων αιτημάτων από χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Όπως αναφέρει η Citi, υπάρχει ουσιώδες ρίσκο η επέκταση του προγράμματος του EFSF μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 να εκπνεύσει, χωρίς να έχει επιτευχθεί νέα συμφωνία. Επαναλαμβάνει, ωστόσο, πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνοδευτεί από χρεοστάσιο ή Grexit καθώς υπάρχει ισχυρό αμοιβαίο κίνητρο μεταξύ των πιστωτών και της νέας ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία και να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου