Ύστερα από τη συμφωνία στο Eurogroup το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, εισέρχεται μέχρι τα μέσα Μαρτίου σε μία λογική καθημερινής διαχείρισης κρίσης.Το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο προβλέπεται να βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμου πανικού για αναζήτηση ρευστών διαθεσίμων για την αποπληρωμή των τρεχουσών αναγκών και των χρεών προς τους δανειστές.
Αυτές τις μέρες το ελληνικό δημόσιο, δε θα είχε τη δυνατότητα να καλύψει τις πληρωμές του, αν δεν αντλούσε κεφάλαια απο τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ταμειακές ανάγκες της χώρας καλύπτονται μέχρι και τις 10 πρώτες ημέρες του Μαρτίου, αλλά από εκεί και πέρα αρχίζουν τα σημαντικά προβλήματα που δεν έχουν κάποια εύκολη λύση.
Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου το Δημόσιο καλείται να αποπληρώσει μόνο σε υποχρεώσεις προς δανειστές το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ. Απ' αυτές το 1,4 δισ. ευρώ αφορά σε αποπληρωμές εντόκων γραμματίων στις 6 Μαρτίου. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι εκτός απροόπτου θα αναχρηματοδοτηθεί μέσω νέας έκδοσης εντόκων γραμματίων. Την ίδια ημέρα, όμως, υπάρχει και η πρώτη υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχει διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 310 εκατ. ευρώ, ενώ στις 3 Μαρτίου το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει 79 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που οι κάτοχοί τους δεν συμφώνησαν να τα εντάξουν στο PSI.
Το κομβικό σημείο του πιθανού αδιέξοδου εκτιμάται πως θα είναι στα τέλη της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου και μετά. Στις 13 Μαρτίου, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει προς το ΔΝΤ το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ που θεωρητικά θα αναχρηματοδοτηθούν από νέα γραμμάτια. Στις 16 του μήνα το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει άλλα 580 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ στις 20 Μαρτίου το Ταμείο θα πρέπει να εισπράξει επιπλέον 350 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις 20 Μαρτίου λήγουν και έντοκα γραμμάτια αξίας 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν μέσω νέας έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Στις υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να προστεθούν και κάποιες άλλες ανελαστικές δαπάνες του κράτους. Για παράδειγμα τον Μάρτιο το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει σε τόκους το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, ενώ το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου