22 Μαρ 2015

Ψάχνουν να βρουν φάρμακα στον "παράδεισο" της ευρωζώνης


"Δε θα έχουμε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα αν γυρίσουμε στη δραχμή> Αυτό ήταν και είναι ακόμα, ένα απο τα συχνά γελοιοδέστατα επιχειρήματα που σερβίρουν οι Γερμανοτσολιάδες, οι Φιρφιρίκοι, οι Ναιναίκοι στο κατατρομαγένο, ζαλισμένο και ψεκασμένο πλήθος που έχει τις ευθύνες του γιατί χάφτει πολ΄λά που του σερβίρουν οι ξεδιάντροποι Γκεμπελίσκοι. Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, προφανώς έχουν βλάψεις τους εγκεφάλους πολλών. Έλα όμως που ενώ με τη δραχμή ποτέ δεν είχαμε παρόμοι πρόβλημα, τώρα με το ευρώ, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων αναζητούν τα τρόφιμα σε συσσίττια, 300.000 οικογένειες δεν έχουν ελεκτρικό, ενώ τα φάρμακα γίνοντια ολοένα και πιο δυσέυρετα. Το ρεπορτάζ που ακολουθεί αναδεικνύει μέρος μόνο του προβλήματο ςπου πλήττει βάναυσα την ιατροφαρμακευτική πραγματικότηα σήμερα που ζούμε τον παράδεισο της ευρωζώνης σε όλο τη ςτο μεγαλείο Οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά αποτελούν πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες σε πολλές περιπτώσεις τροφοδοτούν με το «σταγονόμετρο» την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα γνωστά παυσίπονα, αντιβιοτικά, εμβόλια, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, αντιυπερλιπιδαιμικά και άλλα φάρμακα να λείπουν συχνά από τα ράφια των φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες προσφεύγουν συχνά σε «εσωτερικό δανεισμό» φαρμάκων, χρησιμοποιώντας ακόμη και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Παιδιά, επείγομαι. Ενα Keppra (σ.σ. αντιεπιληπτικό φάρμακο). SOS», «Εχω, αλλά πού θα σε πετύχω να σου το δώσω;», είναι ενδεικτικός διάλογος μέσω του Facebook μεταξύ φαρμακοποιών.

Χαρακτηριστική του εύρους των ελλείψεων που έχουν πλέον «παγιωθεί» ως φαινόμενο είναι λίστα μεγάλης φαρμακαποθήκης με σκευάσματα στα οποία οι παρασκευάστριες εταιρείες, τον περασμένο Ιανουάριο, δεν ανταποκρίθηκαν στη ζήτηση. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει 112 κωδικούς φαρμάκων. Είναι ενδεικτικό ότι η φαρμακαποθήκη είχε παραγγείλει 32.000 τεμάχια Vibramycin 100 mg (αντιβιοτικό) και παρέλαβε 10.013, ενώ από τα 38.000 τεμάχια Crestor 5 mg x 14 (στατίνη) τελικά έλαβε 8.202. Αντίστοιχα, παρέλαβε 2.758 τεμάχια από το αντιφλεγμονώδες - παυσίπονο Voltaren 75 mg x 20 έναντι 12.000 παραγγελιών και ούτε ένα από τα 20.000 κουτιά Zoloft (αντικαταθλιπτικό) που είχε παραγγείλει. Ελλείψεις καταγράφονται και σε εμβόλια. Για δύο παιδικά εμβόλια «τετραπλά» φαρμακαποθήκη έλαβε τον περασμένο μήνα μηδενική ποσότητα από τις εταιρείες.

«Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις, οι οποίες όλο και αυξάνονται. Δεν έχουμε σε επάρκεια αντιβιοτικά, ινσουλίνες, αντιυπερλιπιδαιμικά, αντικαταθλιπτικά, παυσίπονα. Εγώ στο φαρμακείο μου χρειάζομαι για τους πελάτες περίπου 70-80 αντιπηκτικές ενέσεις τον μήνα και ζήτημα είναι εάν μου στείλουν οι αποθήκες 30», επισημαίνει στην «Κ» φαρμακοποιός στο Κολωνάκι και προσθέτει πως «το τελευταίο 20ήμερο φαίνεται ότι έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα, πιθανόν λόγω της πολιτικής κατάστασης. Υπάρχει μια τάση των εταιρειών για “αυτοσυγκράτηση” και δεν δίνουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά».

«Κουράζομαι υπερβολικά να βρω τα φάρμακα, χωρίς τελικά να κάνω τη δουλειά μου», αναφέρει στην «Κ» φαρμακοποιός στη Μεταμόρφωση, τονίζοντας ότι «πρωτότυπα φάρμακα, ενέσιμα αντιθρομβωτικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη, για τον προστάτη λείπουν από την αγορά. Δεν έχω τις ποσότητες που θέλω για να εξυπηρετήσω τους πολίτες. Επικοινωνώ με άλλα φαρμακεία για να δω εάν αυτά έχουν απόθεμα, ζητάω από τις φαρμακευτικές εταιρείες και εάν τελικά δεν βρω άκρη, εκτελώ κατά το ήμισυ τη συνταγή».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος αναφέρει στην «Κ» ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τις παράλληλες εξαγωγές, υπό τον «φόβο» των οποίων οι εταιρείες δεν δίνουν επαρκείς ποσότητες στις φαρμακαποθήκες. Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις τα φαρμακεία απευθύνονται κατευθείαν σε αυτές. Ακόμα και εκεί, όμως, υπάρχουν στρεβλώσεις. «Ορισμένες εταιρείες μάς αναγκάζουν να αγοράσουμε μαζί με το φάρμακο που μας λείπει και άλλα σκευάσματά τους για να στείλουν την παραγγελία», καταγγέλλει ο κ. Λουράντος και τονίζει: «Φταίει ο ΕΟΦ. Σύμφωνα με τον νόμο, οφείλει να προσέχει τις παράλληλες εξαγωγές. Δεν ελέγχει την πληρότητα της ελληνικής αγοράς σε φάρμακα και έτσι το πρόβλημα συνεχίζεται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, οι παράλληλες εξαγωγές βαίνουν μειούμενες: το 2009, στο «απόγειό τους», ο τζίρος από παράλληλες εξαγωγές έφτασε το 1,4 δισ. ευρώ, το 2012 ήταν 420 εκατ. ευρώ και πέρυσι 310 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι υπάρχει μια γενικότερη «ανισορροπία», αφού ελλείψεις παρατηρούνται και σε φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον για παράλληλες εξαγωγές όπως π.χ. το αντιβιοτικό Amoxil 1 gr, το οποίο επίσης είναι μεταξύ των σκευασμάτων που λείπουν κατά περιόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου