13 Απρ 2015

Κρούγμαν : Η ελληνική πολιτική ελίτ δέσμια του ευρώ


Ο φιλέλληνας Νομπελίστας Πωλ Κρούγμαν που έρχεται στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του Μάκη Αρσένη και πρόκειται μνα μιλήσει στο μέγαρο μουσικής την Παρασκευή 17 τρέχοντςο στο Μέγαρο Μουσικής, έχει επανειλλημμένα υποστηρίξει με άρθρογραφία του τη χώρα μας, επισημαίνοντας την ανάγκη εξόδους της χώρας μας απο το ευρώ, την οποία προέβλεπε ως δεδομένη. Όμως, παρατηρώντας την επιμονή της παραμονής μας σε ένα νόμισμα που μόνο κακό κάνει στη χώρα μας, αναρωτιέται ο ίδιος πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή έχει η δέσμεια στην ευρωζώνη και προφανώς στο Βερολίνο, κυρίαρχη ελληνική πολιτική ελίτ. Σε παλαιότεο σχετικό άρθρο του με τον τίτλο που αναφέρεται εδώ γράφει τα εξής : 

"Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που πρότεινα μια πιθανή διαδρομή για την ελληνική έξοδο από το ευρώ: μια τραπεζική κρίση, που ακολουθείται από υψηλά όρια αναλήψεων από τράπεζες παρόμοια με το 2001 της Αργεντινής (corralito)- και στη συνέχεια όταν θα έχει υποχωρήσει ο πανικός, να επανέλθει η χώρα στο εθνικό της νόμισμα.
Προφανώς, αυτό δεν έχει συμβεί. Παρά την  μεγάλα αδιέξοδα, η δέσμευση της ελληνικής πολιτικής ελίτ με το ευρώ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ισχυρή. Η ανάλυσή μου στον οικονομικό τομέα δεν ήταν λάθος, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις πολιτικές υποθέσεις".
Παρόλα αυτά, η Κύπρος ακολουθεί τώρα το πρώτο μέρος του σεναρίου. Και  επιτρέψτε μου να ρωτήσω και πάλι: ποιος ακριβώς, είναι ο λόγος για την παραμονή  στο ευρώ; Η ευκολία και η αποδοτικότητα του ενιαίου νομίσματος δεν υπάρχει πια.....".   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου