Αύριο Παρασκευή στις 5,30 μμ. θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής ο κορυφαίος Νομπελίστας οικονομολόγος και φιλέλληνας Πωλ Κρούγμαν με θέμα Εurope: What next?». Ο «σημαντικότερος πολιτικός αρθρογράφος της Αμερικής» σύμφωνα με το περιοδικό The Washington Monthly, θα μιλήσει για την πορεία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας, καθώς και για το μίγμα πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να καταστεί βιώσιμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Θα τον προλογίσει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση, (ADGI-INERPOST)[1 που είχε τη σπουδαία πρωτοβουλία της πρόσκλησης. Η ομιλία του Κρούγμαν, οποίος σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με πολύ μικρότερου βεληνεκούς ομιλητές, γίνεται αφιλοκερδώς, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών χιλιάδων ατόμων, που δε θα μπορέσουν δυστυχώς να τον ακούσουν όλοι, παρ' όλο που διατέθηκε μεγαλύτερη αίθουσα από την αρχική για τον σκοπό αυτο. Η είσοδος είναι δωρεάν με προσκλησεις απο το Ινστιτούτο. Ελπίζεται ότι, θα δοθεί η
ευκαιρία στους πολυπληθείς αναγνώστες και θαυμαστές του να τον ακούσουν σε μια δεύτερη ομιλία του.Και η Ελληνική Πολιτεία να τον τιμήσει ως οφείλει ,με δεδομένο ότι ο Κρούγκμαν εδώ και πολλά χρόναι απο την αρχή της κρίσης, είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της χώρας μας με πυκνή σχετική αρθογραφία του στη μόνιμη στήλη του στους New York Times.Εμείς χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Μάκη Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη που πρώτοι φρόντισαν να φέρουν στη χώρα μας τον μεγαλύτερο οικονομολόγο- διανοητή της εποχής μας, ο οποίος συμπαραστέκεται στη δοκιμαζόμενη χώρα μας στους New York Times.
ευκαιρία στους πολυπληθείς αναγνώστες και θαυμαστές του να τον ακούσουν σε μια δεύτερη ομιλία του.Και η Ελληνική Πολιτεία να τον τιμήσει ως οφείλει ,με δεδομένο ότι ο Κρούγκμαν εδώ και πολλά χρόναι απο την αρχή της κρίσης, είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της χώρας μας με πυκνή σχετική αρθογραφία του στη μόνιμη στήλη του στους New York Times.Εμείς χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Μάκη Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη που πρώτοι φρόντισαν να φέρουν στη χώρα μας τον μεγαλύτερο οικονομολόγο- διανοητή της εποχής μας, ο οποίος συμπαραστέκεται στη δοκιμαζόμενη χώρα μας στους New York Times.
Πληροφορηθήκαμε ότι, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξεδήλωσε την επιθυμία να τον συναντήσει. προσωπικά. Θεωρώ ότι, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει τη συνδρομή και τις συμβουλές του σε μόνιμη βάση, αν ο ίδιος φυσικά ήταν πρόθυμος για κάτι τέτοιο. Οι γνώσεις, η σοφία, η πρακτική σκέψη, η φιλική προδιάθεση προς την Ελλάδα και το τεράστιο κύρος του Πωλ Κρούγμαν, αναμφίβολα θα ήταν μοναδικός αρωγός στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της χώρας για να αντιμετωπίσει τις θύελλες των καιρών. Χαρακτηριστικό της στήριξης που προσφέρει άδολα στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα μας είναι, μετάξύ πολών άλλων, τα ακόλουθα άρθρα του : «Ο Τσίπρας δε θα προδώσει τους ψηφοφόρους του και δε θα κερδίσει ποτέ την εκτίμηση της ελίτ του Νταβάς».«Οι Ευρωπαίοι να γίνουν ρεαλιστές και να μην πιέζουν άλλο την Ελλάδα»,«Η Ελλάδα ως θύμα»,,«Η Ελληνοποίηση της οικονομικής πολιτικής»,«Σκληρές καρδιές, ελαφρά μυαλά», οι άνθρωποι της ευρωζώνης», Η Ελλάδα αδυνατεί να ανακάμψει λόγω ευρώ και τρόικας»«Η Γερμανία βλάπτει την ευρωζών»,«Η δραχμή μονόδρομος για την Ελλάδα»
Οι απόψεις, οι θέσεις, τα επιχειρήματα του σπουδαίου αυτού επιστήμονα, διανοητή και ανθρώπου, αποτελούν για εμένα και τους συνεργάτες μου μοναδικό φάρο γνώσης, έναν ανεκτίμητο οδηγό πολιτικής και οικονομικής καθοδήγησης. Για το λόγο αυτό, ο υπογράφων και οι συνεργάτες μου αναρτούμε ανελλιπώς όλα τα άρθρα και τις δηλώσεις του στις ιστοσελίδες και τα προσωπικά μαςblog.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα μεταφράζουμε και τα αναρτούμε πρώτοι, με συνέπεια να τα αναδημοσιεύουν και άλλοι, συχνά χωρίς να αναφέρουν την πηγή. Οι απόψεις του Κρούγκμαν αποτελούν σημείο αναφοράς για τις δικές μας θέσεις και ειδικότερα όσον αφορά την άποψη ότι, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η μετάβαση στη δραχμή, αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας. Γι΄αυτό και οι απόψεις αυτές που κυκλοφορούν ευρέως διεθνώς, εδώ κρύβονται ή περνούν στα ψιλά.
Αν δεν υπήρχαν τέτοιοι κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομικής σκέψης όπως ο Πωλ Κρούγμαν και όχι μόνο, ομολογουμένως πολύ δύσκολα θα καταφέρναμε να επιμείνουμε στην ίδια άποψη. Μια άποψη που το εδώ κατεστημένο τη λοιδορεί, την καταγγέλλει ως ύποπτη, την εξορκίζει και τη μετατρέπει περίπου σε απαγορευμένη. Για το λόγο αυτό, σε διάφορα σκωπτικά άρθρα και σχολιασμούς μας, αποκαλούμε τον υπεράνω κάθε υποψίας Πωλ Κρούγμαν «Πρόεδρο της συμμορίας της δραχμής» ! Της γνωστής δηλ. «συμμορίας της δραχμής», όπως μας αποκαλούν οι πραγματικοί συμμορίτες του κατεστημένου, που επιτίθενται στους εκφέροντες την άποψη της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα. Το κωμικοτραγικό είναι ότι, οι περισσότεροι από τους γελοίους κατήγορούς μας είναι οι ίδιοι οι γνωστοί χρυσοκάνθαροι εκπρόσωποι του κατεστημένου που ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας. Τα ονόματά τους, σε απόλυτη αντίθεση με εμάς, φιγουράρουν στις διάφορες λίστες Λαγκάρντ κλπ. με νόμιμες και κυρίως παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό.
Ο Πωλ Κρουγκμαν (Paul Krugman) έκανε το διδακτορικό του στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο MIT το 1977 και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο MIT. Σήμερα είναι καθηγητής οικονομικών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (Princeton) και στο London School of Economics (Centenary Professor). Το 2008 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ οικονομικών επιστημών για την εργασία του στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών,
Τα τελευταία χρόνια, ο Πωλ Κρούγκμαν αρθρογραφεί σε σταθερή βάση ασκώντας τεράστια παγκόσμια επιρροή, έχοντας απέναντι φυσικά το διεθνές δυτικό κατεστημένο που τον αντιμάχεται.Κατά την άποψή μας ο Πωλ Κρούγκαν είναι ο κορυφαίος σημερινός εκπρόσωπος, ο «Γκουρού» της σύγχρονης νεο-Κεϋνσιανής σχολής. Επίκεντρο των θέσεών του είναι η ανάγκη περιορισμού της λιτότητας και η άσκηση πολιτικής με αναπτυξιακή δυναμική. Με βάση τις αρχές αυτές, έχει επανειλημμένα στηλιτεύσει τις πολιτικές ακραίας λιτότητας που ακολουθεί το Βερολίνο οι οποίες κατά την άποψή του καταστρέφουν την Ευρώπη και ειδικότερα χώρες όπως η Ελλάδα, για την οποία αρθρογραφεί σε σταθερή βάση. Τα άρθρα του εμπεριέχουν τεκμηριωμένα στοιχεία με τα οποία υποστηρίζει με μοναδική ευθυβολία και πειστικότητα τις απόψεις του. Έχει τη σπάνια ικανότητα, να μετατρέπει δυσνόητες οικονομικές έννοιες και στοιχεία σε εύκολη κατανοητή γραφή, χωρίς να χάνουν την επιστημοσύνη τους.
Χαρακτηριστική είναι η αρθρογραφία του για την Αργεντινή όπου κατακρεουργεί τη σκόπιμα διαδομένη άποψη που επιμόνως προωθεί το διεθνές κατεστημένο και ειδικότερα αυτό στην Ελλάδα, ότι η πολιτική των Κίρτσνερ έχει οδηγήσει τη χώρα αυτή στην καταστροφή. Ο Κρούγκμαν αποδεικνύει το αντίθετο με την επίκληση αδιαμφισβήτητων επίσημων οικονομικών στοιχείων από διεθνείς δυτικούς φορείς. Καταγγέλλει με παρρησία και επιχειρηματολογία την καταστροφική δράση των vulture funds ( γύπες επενδυτές) του τύπου Πωλ Σίγκερ, που απομυζούν με ανεξέλεγκτη απληστία τον παγκόσμιο πλούτο υπό την ένοχη ανοχή του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Αναδεικνύει τη συνεχή όσο και απαράδεκτη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς διεθνώς, επιρρίπτοντας, πάντα με επιχειρήματα και στοιχεία, την κύρια ευθύνη στην κυριαρχία του χρηματιστηριακού ακραίου καπιταλισμού της εποχής μας. Εκφράζει με τον τρόπο αυτό, την ανάγκη η οικονομική πολιτική να τίθεται στην υπηρεσία των ανθρώπων και όχι της οικονομίας και των τραπεζών.
Ο Πωλ Κρούγμαν, ο μεγαλύτερος σύγχρονος οικονομολόγος, αποτελεί μια όαση ανθρωπιστικής όσο και ρεαλιστικής οικονομικής σκέψης σε μια σκληρή εποχή όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Η περίπτωση της Ελλάδας ως θύμα της ευρωζώνης και ιδιαίτερα του γερμανικού οικονομικού νέο-ιμπεριαλισμού, ( βλέπε και άρθρο του με παρόμοι τίτλο), αποτελεί ένα προσφιλές θέμα του. Δεκάδες είναι τα άρθρα του με θετικό πρόσημο για τη χώρα μας και γι’ αυτό δεν μπορούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να τον τιμούμε όλοι, ακόμα και κάποιοι έντιμοι σκεπτόμενοι πολίτες που μπορεί να διαφωνούν με τις πολιτικοοικονομικές του θέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου