11 Μαΐ 2015

Ο Κάμερον κέρδισε τις εκλογές στη Μ.Βρετανία με σημαία το δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση


Θα κάνουμε και το δημοψήφισμα για την Ευρώπη», διακήρυξε και προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους για διάλυση της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη μεγάλη νίκη των εθνικιστών στη Σκοτία.
Διαψεύδοντας όλες τις δημοσκοπήσεις, το βρετανικό συντηρητικό κόμμα του Κάμερον με κυρίαρχη σημαία το δημοψήφισμα για έξοδο απο την ΕΕ και καταλήστευση των εν δυνάμει ψηφοφόρων του ευρωσκεπτικιστή Φάρατζ, κατέκτησε τελικά την πλειοψηφία στη Βουλή, κερδίζοντας 331 έδρες από τις 650 έδρες. Ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε το αρχηγείο του κόμματος και το Παλάτι και επιστρέφοντας στην πρωθυπουργική κατοικία απευθύνθηκε στον λαό. Ως κυβέρνηση πλειοψηφίας πλέον, είπε, «θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε το μανιφέστο μας», παραθέτοντας τις προεκλογικές του υποσχέσεις για μεγαλύτερη βοήθεια προς τις οικογένειες με παιδιά, την μείωση των φόρων, την ανέγερση σπιτιών και την δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. «Θα κάνουμε και το δημοψήφισμα για την Ευρώπη», διακήρυξε και προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους για διάλυση της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη μεγάλη νίκη των εθνικιστών στη Σκοτία.

«Το να κυβερνά κανείς με σεβασμό σημαίνει να αναγνωρίζει ότι τα διαφορετικά έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν και τη δική τους κυβέρνηση- που θα γίνουν πιο ισχυρές- αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση. Στη Σκοτία το σχέδιο μας είναι να δημιουργήσουμε την πιο ισχυρή αποκεντρωμένη κυβέρνηση στον κόσμο», κατέληξε, υποσχόμενος να κάνει τη «Μεγάλη Βρετανία ακόμα πιο ισχυρή». 
«Πολύ απογοητευτική» χαρακτήρισε την βραδιά ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την μεγάλη ήττα του κόμματος του, που κερδίζει 232 έδρες. «Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα», είπε στους υποστηρικτές του όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας, δηλώνοντας  ότι «θλίβεται βαθύτατα» για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου -όπως είπε- η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.Πολλά στελέχη των Εργατικών έχασαν τις έδρες τους και ο Εντ Μίλιμπαντ έσπευσε να ανακοινώσει την παραίτηση του από την ηγεσία του. 
Θλιβερό είναι το κλίμα και στους μέχρι σήμερα συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που έχασαν συνολικά 47 έδρες και απέμειναν μόνο με 8 στη νέα Βουλή. Ο ηγέτης τους Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε την παραίτηση του και έφυγε δακρυσμένος από τη συνέντευξη Τύπου.«Ο φόβος και τα παράπονα κέρδισαν», είπε «Ο φιλελευθερισμός έχασε. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Είναι εύκολο να νομίζουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Υπάρχει. Αυτή είναι μια πολύ σκοτεινή στιγμή για το κόμμα μας, αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τις έντιμες αξίες του φιλελευθερισμού να εξαφανιστούν μέσα σε μια νύχτα». 
Το ευρωσκεπτικιστικού κόμμα UKip, αν και ήρθε τρίτο σε ποσοστά, κέρδισε μόνο μια έδρα στο Κοινοβούλιο. Ο ηγέτης του Νάϊτζελ Φάρατζ, κατήγγειλε την αντιδημοκρατικότητα του ισχύοντος ιδιόμορφου πλειοψηφικού πολιτικού συστήματος στη Μ. Βρετανία, με δεδομένο ότι το κόμμα του αν και τρίτο σε ποσοστά κέρδισε μόνο μία έδρα στη Βουλή έναντι 8 των Φιλελεύθερων και πολλών εδρών που κέρδισε το τέταρτο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας με μόλις 4,7% του συνόλου των ψηφοφόρων.
Ο Φάρατζ που κατέχει έδρα στην Ευρωβουλή, δεν εκλεχτηκε στην περιφέρεια του και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα πάλι όταν ανοίξει η κούρσα διαδοχής. Σε κάθε περίπτωση, το UKip, παρά τη μικρή παρουσία του στο Κοινοβούλιο, είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα σε ψήφους, αφού συγκέντρωσε την προτίμηση 3,881,064 Βρετανών και ποσοστό 12.6%, σημαντικά αυξημένο από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.
Αντίστοιχα, οι Συντηρητικοί πήραν 11,334,726 ψήφους και ποσοστό 36,9%, οι Εργατικοί 9,347,324 ψήφους και 30,4%, το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας 1,454,436 ψήφους και ποσοστό 4,7%, ενώ οι Φιλελεύθεροι 2,415,862 ψήφους και ποσοστό 7,9%. 
"Οι Ευρωπαίοι τρίβουν τα μάτια τους έκπληκτοι για το αποτέλεσμα και προετοιμάζονται για δυο χρόνια εξαντλητικών διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη» σχολιάζει ο  Ιαν Τρέινορ στον Guardian. Μετά από 18 μήνες κλεφτοπόλεμου- «κάλπικου πολέμου» όπως λένε οι βετεράνοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες-  μια δεύτερη θητεία για τον Κάμερον ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο.«Περιμένω από την νέα κυβέρνηση να υπερασπιστεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ» διαμήνυσε στον Κάμερον ο Ντόναλντ Τουσκ .
Τώρα θα πρέπει να αποσαφηνίσει ποιες υποχωρήσεις περιμένει να κερδίσει από την υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου να παραμείνει η χώρα του στην Ενωση.Ο Κάμερον θα έχει μια πρώτη ευκαιρία να μιλήσει με τους ομολόγους του σε δυο εβδομάδες, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Λετονία, αν και η προσδοκία είναι ότι η σχετική «λίστα» θα παραδοθεί στους ηγέτες στην προγραμματισμένη Σύνοδο που θα γίνει στις Βρυξέλλες, στις 21 Ιουνίου.  Η Ανγκελα Μέρκελ- που θέλει διακαώς να μείνει η Βρετανία στην Ε.Ε., αλλά χωρίς να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις για να διευκολύνει το Λονδίνο- θα είναι φυσικά στο επίκεντρο και αυτών των διαπραγματεύσεων.
Οι Συντηρητικοί τα κατάφεραν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, επισημαίνει ο Κρις Μέισον του BBC και οι Εργατικοί πολύ χειρότερα από ότι πίστευαν πολλοί. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζουν τον χειρότερο εφιάλτη τους παρότι ο (μέχρι τώρα) ηγέτης τους Νικ Κλεγκ διατηρεί την έδρα του. Και το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας πήγε εκπληκτικά καλά κερδίζοντας σχεδόν όλες τις έδρες της Σκοτίας! Τώρα αυτό που θα πρέπει να περιμένουν οι Βρετανοί είναι: 
 Δημοψήφισμα μέσα στα επόμενα δυο χρόνια για το εάν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι
 Κούρσα διαδοχής στους Εργατικούς
 Κούρσα διαδοχής στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 
 Μια ισχυρή παρουσία των βουλευτών του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος στη Βουλή - θα είναι τρίτη δύναμη- λίγους μήνες αφού έχασε το κόμμα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας
Και φυσικά το νέο κύμα λιτότητας και περικοπών του κράτους ύψους 12 δισ. λιρών. Αναμενόμενη ήταν και η χαρά του επιχειρηματικού κόσμου και των τραπεζιτών στο City, που φοβόντουσαν το ενδεχόμενο μιας παρατεταμμένης αβεβαιότητας σε περίπτωση ισοπαλίας ή την περίπτωση κυβέρνησης Εργατικών και Σκοτσέζων εθνικιστών. 
Για ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης η νίκη Κάμερον σημαίνει προβλήματα για την Ε.Ε. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Spiegel, που χαρακτηρίζει την επανεκλογή Κάμερον «άσχημα νέα για την Ευρώπη». Το περιοδικό εκτιμά ότι η ισχνή πλειοψηφία που αναμένεται να έχουν οι Συντηρητικοί στη Βουλή, θα αποδυναμώσει τον Βρετανό πρωθυπουργό, που θα είναι πιο ευάλωτος σε «εκβιασμούς» από το εσωτερικό του κόμματος του από ότι ήταν την τελευταία πενταετία, και κυρίως από τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις που θα θέσουν τον τόνο της συζήτησης για την θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Με στοιχεία από την efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου