4 Μαΐ 2015

Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός


Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότητσης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε δύο σημαντικές συνεντεύξεις στην Καθημερινή και στο Χωνί όπου ξεκαθαρίζει, εκτός των άλλων ότι, η κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω στις εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών και ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Χαιρετίζουμε τη στάση αυτή του φίλου Παναγιώτη Λαφαζάνη και πιστεύουμε ότι η στάση του όπως και άλλων, δε θα επιτρέψουν να οδηγηθούμε στην¨κολοτούμπα" που με τόση επιμονή και πιεστικά προσπαθεί να επιβάλλει το κατεστημ'ένο στην αριστερή κυβρνηση της χώρας.Σημειώνεται εδώ ότι το όλο σύστημα, μεταξύ των οποίων και το συγκρότητμα Αλαφούζου και η ίδια η Καθημερινή όπου έδωσε συνέντευσξη ο Π.Λ. επιτίθεται οργίλα στον ίδιο, γιατί τον θεωρούν ως το κύριο εμπόδιο στην "κολοτούμπα" που προωθούν, προτάσσοντας παράλληλα γελοίες ψευτοδημοσκοπήσεις ότι η συντριπτική πελιοψηφία του ελληνικού λαού είναι αναφναδόν υπέρ...του ευρώ με οποιοδήποτε κόστος! Για τον Π.Λ. που προγράφτηκε γιατί στέκεται όρθιος, οι επιθέσεις του κατεστημένου εναντίον του είναι τίτλος τιμής και προφανώς τον δυναμώνουν αντί να τον γονατίζουν. Γιατί όπως έχει πει και ο  Αντισθένης "όταν σε επαινούν οι έχοντες και οι κατέχοντες, τοτε έχεις κάνει κάτι κακό"

Ολόκληρες οι δύο συνεντεύξεις παρατίθενται πιο κάτω. 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επενδύσατε πολύ στην γρήγορη ολοκλήρωση ενός προσυμφώνου για τον αγωγό ενώ καλλιεργήθηκε και μια έντονη προσδοκία για μια μεγάλη ρωσική προκαταβολή που μπορεί να έφτανε τα πέντε δις ευρώ. Τι συνέβη σε αυτή την υπόθεση; Έκανε πίσω η Μόσχα η είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνησή μας κι εγώ προσωπικά, στηρίξαμε ανεπιφύλακτα τη διέλευση από το ελληνικό έδαφος ενός αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με την FYROM με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη.
Στηρίζουμε αυτό το έργο, με πλήρη επίγνωση των αντιδράσεων από ΗΠΑ και από ορισμένους κύκλους του ευρωπαϊκού κατεστημένου, διότι θα αποφέρει τεράστια πολιτικά και οικονομικά οφέλη στη χώρα μας, ενώ θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι εφ’ όσον ολοκληρωθεί η συμφωνία για αυτόν τον αγωγό, οι πάντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αγωγός, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας πλευρά, θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και δεν θα υπάρξουν οι γνωστές παλιότερες υπαναχωρήσεις, όποιες και όσες πιέσεις και αν ασκηθούν και από οπουδήποτε. Είναι απόφαση και δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει επί τέλους αταλάντευτα μια νέα ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική. Η Ελλάδα «οικόπεδο» συγκεκριμένων επικυρίαρχων χωρών, ανήκει στο παρελθόν. Να προσθέσω επίσης ότι η επένδυση για την κατασκευή του αγωγού αναμένεται στα 2 δισ. και οι θέσεις εργασίας μέχρι το 2019, που θα ολοκληρωθεί, θα φτάσουν τις 20 χιλιάδες. Ταυτόχρονα, η χώρα μας, που θα συμμετέχει 50-50 με τη ρώσικη πλευρά στη διαχείριση του αγωγού, θα έχει από τη λειτουργία του εξαιρετικά φτηνές τιμές φυσικού αερίου και το δημοσιονομικό όφελος από τη διαχείριση του αγωγού θα φτάνει τις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η Ελλάδα με αυτόν τον αγωγό μετά και τον TAP θα αναβαθμιστεί διεθνώς, μετατρεπόμενη σε ενεργειακό κόμβο.
EΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά τις επιδιώξεις για γρήγορη ολοκλήρωση του αγωγού και τη ρώσικη προκαταβολή;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εμείς από την πρώτη στιγμή επιδιώκαμε η συμφωνία για τον αγωγό να ολοκληρωθεί ταχύτατα και να συνδυαστεί όσο είναι δυνατό, λόγω και της συγκυρίας, με μια έμμεση πιστωτική διευκόλυνση προς τη χώρα μας. Όμως, μια συμφωνία τόσο μεγάλη, και με τόσες σύνθετες πλευρές, αλλά και διεθνείς προεκτάσεις, ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολη. Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι οι συζητήσεις για οριστική κατάληξη βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και μάλλον στην τελική ευθεία.
EΡΩΤΗΣΗ: θα μπορούσε η χώρα να βρει από το Πεκίνο και την Μόσχα τα κονδύλια που απαιτούνται για να πληρώσει τις υποχρεώσεις τις προς τους δανειστές Ιούλιο και Αύγουστο; Αλλά αν αυτό συνέβαινε πως θα χρηματοδοτούνταν οι ανάγκες του κράτους από εκεί και περά;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να αποσαφηνίσω ότι τα εντατικά «ανοίγματα» που πραγματοποιεί η κυβέρνησή μας στην Ρωσία, την Κίνα, αλλά και την Βραζιλία, την Ινδία και πολλές άλλες χώρες σε όλα τα σημεία του πλανήτη, δεν αφορούν την αποκόμιση πιστώσεων για την αποπληρωμή των δόσεων στους δανειστές της χώρας.
Αντίθετα, τα «ανοίγματα» αυτά συνδέονται κυρίως με την προσπάθεια να εξευρεθούν πιστώσεις και συνέργειες που θα αξιοποιηθούν σε αναπτυξιακή κατεύθυνση και ασφαλώς με την ανάγκη να διαμορφώσει η χώρα μια νέα ανεξάρτητη πολιτική και αναπτυξιακή πορεία με ένα καινούριο πλέγμα διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Θέλω να επαναλάβω ότι ακολουθούμε μια εναλλακτική στρατηγική, πέρα και έξω από το δόγμα της ευρωατλαντικής υποτέλειας.
Από κει και πέρα το ζήτημα του χρέους και των δόσεων αποπληρωμής του πρέπει κυρίως να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους λεγόμενους «εταίρους» και φυσικά στο πλαίσιο μιας ελληνικής προσπάθειας για τη βαθιά διαγραφή αυτού του χρέους. Ας μην ξεχνάμε ότι το υπέρογκο και άδικο χρέος της χώρας μας δεν είναι βιώσιμο και ότι η διεκδίκησή μας για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του είναι απόλυτα δίκαιη και δεν έχει με κανένα τρόπο ξεχασθεί ή εγκαταλειφτεί.

EΡΩΤΗΣΗ: Οι τοποθετήσεις σας έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις. Επειδή πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας εσείς, με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε πραγματικά στην προοπτική της χώρας εκτός ευρωζώνης; Πιστεύετε ότι η χώρα μπορεί να ανταπεξέλθει με ένα δικό της νόμισμα; Θα πηγαίνατε τόσο μακριά ώστε να πείτε ότι θα θέλατε την χώρα και εκτός ΕΕ;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι ότι η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως μια εναλλακτική στα μνημόνια, τη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό, προοδευτική και ανεξάρτητη πορεία με ορίζοντα ένα νέο σοσιαλισμό, πέρα από τις αποτυχημένες συνταγές του «υπαρκτού». Ό,τι εμποδίζει μια τέτοια εξέλιξη για την πατρίδα μας, ό,τι μπορεί να αποτελεί ασπίδα και τεχνητό τείχος για να παρατείνονται οι άγριες επιλογές διάλυσης, εκποίησης και κοινωνικής λεηλασίας στη χώρα μας, πρέπει να παραμερισθεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με καταστροφικά δόγματα ούτε με την κινδυνολογία και την τρομοκρατία του μονόδρομου και της δήθεν προστασίας που της προσφέρουν ξένες κηδεμονεύσεις, κάτω από τις οποίες συχνά γνώρισε εθνικές και οικονομικές τραγωδίες. Τα μόνα «δόγματα» που οφείλουν να προσδιορίζουν τις αποφάσεις μας και τις επιλογές μας είναι η εθνική μας αξιοπρέπεια, το δημόσιο συμφέρον και η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, τα οποία για να υπηρετηθούν χρειάζονται όραμα, ανιδιοτέλεια, αποφασιστικότητα, τόλμη και ακλόνητη πολιτική βούληση.
EΡΩΤΗΣΗ: Εσείς και η τάση που εκφράζετε έχετε δικές σας κόκκινες γραμμές και ποιες είναι αυτές;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Οι «κόκκινες γραμμές» ασφαλώς έχουν την αξία τους. Δεν παύει, όμως, η λογική των «κόκκινων γραμμών» να είναι μια αμυντική λογική, πολύ περισσότερο αν προσπαθεί κανείς να βάλει «κόκκινες γραμμές» σε ένα άκρως δυσμενές πολιτικό πλαίσιο και ένα πλαίσιο αρνητικών μέτρων και αρνητικών κατευθύνσεων, όπως αυτές που θέλουν να μας επιβάλλουν οι «θεσμοί».
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς κάποιες «κόκκινες γραμμές», που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο και αν αυτό είναι αναγκαίο.
Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα-πακέτο, το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό.
Οι νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις, η σφοδρή πίεση στα λαϊκά στρώματα και οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών κερδοφόρων επιχειρήσεων, αφήνουν ανέγγιχτη την υπερεξουσία των διαπλεκόμενων ολιγαρχών, και δεν παράγουν νέο πλούτο αλλά κέρδη για λίγους, μείωση εισοδημάτων, ύφεση, ανεργία, τέλμα και απογοήτευση. Οφείλουμε να κινηθούμε στον αντίποδα αυτών των μίζερων και ασύμμετρων δογματισμών, που μοιάζουν ως προτεραιότητα για τους «θεσμούς».

EΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει στις δημοσκοπήσεις ένα 25 συν% που τάσσεται υπέρ της ρήξης και του εθνικού νομίσματος. Πιστεύετε ότι αν συμβιβαστεί η κυβέρνηση το κοινό αυτό θα αναζητήσει νέο πολιτικό σχηματισμό για να εκπροσωπηθεί, και ποιος μπορεί να είναι αυτός;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και αν είναι απόλυτα αντικειμενικές, δύσκολα μπορούν να αποτυπώσουν τις πραγματικές θέσεις και διαθέσεις των πολιτών σε σύνθετα θέματα όπως αυτό του νομίσματος, πολύ περισσότερο όταν η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα είναι ανύπαρκτη, σχεδόν απαγορευμένη και διαποτισμένη με ισχυρές δόσεις εκφοβισμού.
Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει νέος πολιτικός σχηματισμός στη βάση απλώς και μόνο της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
Πέραν αυτού δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπεράσει κάποια κρίσιμα όρια συμβιβασμού, γιατί όλοι στον κυβερνητικό σχηματισμό γνωρίζουμε πως, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα καταρρεύσει μόνο η κυβέρνηση, αλλά θα μιλάμε και για την «τελική λύση» στον τόπο.
Η πρόκληση, όμως, μπροστά μας δεν είναι απλώς και μόνο να μην πάμε πίσω από κάποιες κρίσιμες «κόκκινες γραμμές», αλλά να διαμορφώσουμε ένα θετικό, συνεκτικό και προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου με αναπτυξιακή προτεραιότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο.

EΡΩΤΗΣΗ: Ακούγεται συχνά στην πιάτσα πως "ο Λαφαζάνης και η Πλατφόρμα" θα κάνουν την δική τους κωλοτούμπα, γιατί θα προτιμήσουν την εξουσία. Πως σχολιάζετε αυτή την διαδεδομένη εκτίμηση;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξένο και αποτροπιαστικό για μένα από το δόγμα «η εξουσία για την εξουσία» ή για να χρησιμοποιήσω διαφορετικά μια άλλη φράση, από την τακτική «πάση θυσία και με κάθε τίμημα στην κυβέρνηση».
Δεν θεωρώ, επίσης, ότι είναι δυνατό ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, στο όνομα μιας κυνικής, προσωρινής και αμφίβολης παραμονής στην κυβέρνηση, να εγκαταλείψει τις αρχές, τις αξίες και τις δεσμεύσεις του.
Η κυβέρνηση και η εξουσία –αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την εξουσία, η οποία βρίσκεται ακόμα στα χέρια μιας ολιγαρχίας του πλούτου και των ξένων «προστατών» μας- δεν είναι για μας αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο και μέσο για να αλλάξουμε θετικά την κοινωνία.
Αν δεν μπορούμε να το πετύχουμε, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη. Μπορούμε, όμως, να πετύχουμε και θα πετύχουμε, επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, τόλμη και προσήλωση στις αρχές μας.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει τη συνέντευξη του Παναγ. Λαφαζάνη στην εφημερίδα ‘’ΧΩΝΙ’’ και στον Κωνσταντίνο Αγόρη και η οποία έχει ως εξής:


ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι εταίροι και τα όργανά τους επιμένουν σε ένα «βρόμικο» παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας, παρεκκλίνοντας ακόμη και από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που συνυπέγραψαν. Όπως έχετε δηλώσει εσείς, ζητούν «υποταγή και παράδοση». Ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ δεν δίστασε να αναφέρει πως η ελληνική πλευρά έχασε το στοίχημα, όταν εκατομμύρια Έλληνες υποφέρουν. Πιστεύετε πως θα υπάρξει τελικά συμφωνία; Πότε και με ποιους όρους;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Πράγματι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ και του ΔΝΤ παίζουν εδώ και χρόνια ένα βρόμικο και μακάβριο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας. Φοβούμαι ότι καμιά άλλη χώρα δεν υπέστη τόσο απαίσια νεοαποικιακή μεταχείριση τις τελευταίες δεκαετίες όσο η πατρίδα μας. Αυτήν την ώρα δεν είναι εύκολο να προβλέψω αν και κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς». Αυτό, όμως, που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι μια συμφωνία μαζί τους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βάζει στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες. Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες ή δεν μπορεί να υπάρξει.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Απάντηση στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μπορεί να δώσει ο λαός και με ποιο τρόπο; Αποκλείετε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αν η χώρα αντιστέκεται και παλεύει ακόμα, αν υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα νέας προοπτικής, αυτό οφείλεται πρώτα απ’ όλα και κυρίως στον ελληνικό λαό που δεν υποκύπτει, που αντιστέκεται και δεν το βάζει κάτω μπροστά στις πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις απειλές και τα πλαστά εκφοβιστικά διλήμματα.
Αυτές τις ώρες μόνο νέες μεγάλες ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να σώσουν με σιγουριά ξανά την «παρτίδα», να αναζωογονήσουν την ελπίδα και να δώσουν τη δύναμη και την ώθηση στην κυβέρνηση να μην υποκύψει, να αντισταθεί και να εμμείνει μέχρι τέλους στο προοδευτικό ανορθωτικό της πρόγραμμα, δίνοντας προτεραιότητα στην χορήγηση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία, στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και στην ανάπτυξη.
Η επανεμφάνιση στο προσκήνιο ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος είναι αυτές τις στιγμές το καλύτερο δημοψήφισμα και η πιο αναβαπτισμένη λαϊκή εντολή και δύναμη για να μην κάνουμε πίσω και η χώρα να προχωρήσει μπροστά.    
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε έτοιμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση για «το καλό της χώρας», ενώ -σύμφωνα με τα μίντια- κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΛΚ «φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας». Αντίστοιχες κινήσεις υπέρ των ελληνικών προσπαθειών διαφημίζουν πως κάνουν οι κύριοι Βενιζέλος και Θεοδωράκης. Πως κρίνετε τη στάση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μια «οικουμενική κυβέρνηση» στη χώρα όχι μόνο δεν θα προσέφερε τίποτα το θετικό, αλλά και ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να «κατασκευαστεί» θα ήταν για να επιβάλλει στον τόπο μια νέα μνημονιακή θηλιά, ίσως χειρότερη από τις προηγούμενες.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι» αποτελούν τους σύγχρονους «δούρειους ίππους» για την Ελλάδα, διότι στο εσωτερικό τους κυριαρχούν δυνάμεις που εκ των πραγμάτων αποτελούν το μακρύ χέρι των πιστωτών μέσα στη χώρα μας.
EΡΩΤΗΣΗ: Σε πρόσφατη συνέντευξή σας έχετε τονίσει πως η Ελλάδα διαθέτει εναλλακτικούς δρόμους και πως «μπορεί να αντιμετωπίσει το μαρτύριο της σταγόνας που μας υποβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ». Από που «περνούν» αυτοί οι δρόμοι; Το γεωπολιτικό και τα ενεργειακά αποτελούν όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής κυβέρνησης;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η Ελλάδα είναι μαζί με την Κύπρο το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης, ένα στρατηγικό σταυροδρόμι στην αιχμή τριών ηπείρων.
Το οικονομικό βάρος της χώρας μας μπορεί να είναι σχετικά μικρό, αλλά έχει ποιοτική διάσταση, ενώ η γεωπολιτική της σημασία είναι ασύγκριτη και θα έλεγα μοναδική.
Η ΕΕ με δυσκολία μπορεί να επιβεβαιώσει το παρόν της και κυρίως την προοπτική της με περιθωριοποιημένη τη χώρα μας και πολύ περισσότερο χωρίς την Ελλάδα.
Η Ελλάδα επομένως διαθέτει πολλαπλά μέσα πίεσης και μπορεί, προκειμένου να υπερασπίσει την ύπαρξη και το μέλλον της, να αντιστρέψει τις εκβιαστικές απειλές και να τις καταστήσει «μπούμερανγκ» γι’ αυτούς που τις εκτοξεύουν.
Στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, χρειάζεται όσο ποτέ από την πλευρά μας εγρήγορση, αποφασιστικότητα και τόλμη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια η εξέλιξη της συμφωνίας Τσίπρα – Πούτιν για τον αγωγό φυσικού αερίου, που συμφωνήθηκε στη Μόσχα; Ποια τα οφέλη για τη χώρα και από τη συμφωνία δημιουργίας του -ευρωπαϊκών συμφερόντων- Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Οι συζητήσεις για μια οριστική συμφωνία κατασκευής ενός αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη, βρίσκονται σε καλό δρόμο και ίσως στην τελική ευθεία. Τα κέρδη για τη χώρα μας από ένα τέτοιο αγωγό θα είναι τεράστια και θα είναι κέρδη πολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά, πιστωτικά και γεωστρατηγικά. Η Ελλάδα στηρίζοντας αυτόν τον αγωγό ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική μακριά από τα παλιά δόγματα του «οικοπέδου»και της νέουποτέλειας. Ένας τέτοιος αγωγός με ρώσικο φυσικό αέριο θα λειτουργεί παράλληλα με τον συμφωνημένο και προωθούμενο ήδη στη χώρα μας αγωγό φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (TAP). Η Ελλάδα μετατρέπεται, έτσι, σε μείζονα και πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, ενώ είναι έτοιμη να υποδεχθεί και άλλους αγωγούς από την Ασία. Ταυτόχρονα, ο λεγόμενος κάθετος διάδρομος, για τον οποίο συνήφθη επίσημη συμφωνία πρόσφατα στη Σόφια και ο οποίος θα συνδέει τον TAP (Κομοτηνή) με τη Βουλγαρία και Ρουμανία, θα συμπληρώνει τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη της χώρας μας. Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την ενέργεια για μια νέα στρατηγική συνεργασιών και ανάπτυξης.
EΡΩΤΗΣΗ: Ιδιωτικοποιήσεις, όπως τις ζητούν οι δανειστές, θα δεχθείτε; Ποιο το δικό σας σχέδιο για την αξιοποίηση των φορέων που βρίσκονται στην αρμοδιότητά σας;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων, επιχειρήσεων και δικτύων είναι αδιανόητο να γίνουν στη χώρα μας. Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας δεν πωλείται. Αντίθετα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, με προτεραιότητα τη ΔΕΗ, οι οποίες βρίσκονται στην αρμοδιότητά μου, όχι μόνο θα παραμείνουν δημόσιες, αλλά και ως τέτοιες θα ανασυγκροτηθούν για να υπηρετήσουν μια νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική, την εθνική οικονομία και τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στις αρχές της εβδομάδας ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, φέρνει και το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Έχετε διαπιστώσει αν αυτές οι κινήσεις -εκτός από γκρίνια- φέρνουν και αναίτιες επιθέσεις στην κυβέρνηση από μέρους των επιχειρηματιών; Υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή νέων – επιπλέον τηλεοπτικών αδειών;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ο νέος νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας για τη δημοκρατική και διαφανή αναδιαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου.
Η νέα ΕΡΤ μπορεί να γίνει αφετηρία για μια τομή στον πολιτισμό και την αντικειμενική ενημέρωση, ενώ μπορεί να καταστεί και ισχυρός βραχίονας για να περιοριστεί η ισχύς και η επιρροή της διαπλοκής στον τηλεοπτικό χώρο. Δεν είμαι ο πιο αρμόδιος για να μιλήσω για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο τοπίο της τηλεόρασης. Είμαι βέβαιος πάντως ότι πολλά θα αλλάξουν ριζικά και σύντομα σε αυτό το χώρο, που είναι κρίσιμος για τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τις πρώτες εβδομάδες της θητείας σας, ήρθατε αντιμέτωπος με τις αυξήσεις που επιχείρησε να περάσει στα τιμολόγια της ΔΕΗ η ΡΑΕ, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Σχεδιάζετε αλλαγές στη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και προς ποια κατεύθυνση θα κινούνται αυτές;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Οι λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές δεν μπορεί να είναι υπεράνω της λαϊκής κυριαρχίας ούτε να εμφανίζονται ως υπερκυβέρνηση στη χώρα. Δυστυχώς, το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στις Ανεξάρτητες αρχές τέτοιους απαράδεκτους ρόλους το κατασκεύασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε να οχυρώνονται πίσω από την «ανεξαρτησία» τους, προκειμένου να λαμβάνονται αντιλαϊκές αποφάσεις. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όσον αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που είναι στην αρμοδιότητά μου, θα το αλλάξω σύντομα, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόζει μια εθνική ενεργειακή πολιτική, χωρίς να μεροληπτεί υπέρ των «αγορών» και των ιδιωτικών συμφερόντων.
EΡΩΤΗΣΗ: Πρόσφατα αναφέρατε πως «οι Σκουριές δεν είναι οικόπεδο της Eldorado Gold ούτε πειραματόζωο περιβαλλοντικής καταστροφής». Τι στάση θα τηρήσετε στο συγκεκριμένο θέμα; Σταματούν οι εργασίες ή συνεχίζονται;
ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η στάση μας απέναντι στην Eldorado Gold μπορεί να χαρακτηριστεί με τρεις φράσεις: προστασία του περιβάλλοντος, της δημοκρατικής νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος. Εμείς σεβόμαστε πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Eldorado και κυρίως την απασχόλησή τους, την οποία επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε πλήρως και διαχρονικά. Είναι άλλο ζήτημα, όμως, αυτό και άλλο η ανοχή σε ενδεχόμενες αυθαιρεσίες και η τυχόν συγκάλυψη παραβιάσεων και εκτροπών της πολυεθνικής εταιρείας. Εμείς δεν πρόκειται να συνεργήσουμε σε τέτοιες απαράδεκτες τακτικές. Αυτές δεν βοηθούν καθόλου τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας τους και φυσικά τον πανέμορφο τόπο τους.
 ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ''ΛΕΡΩΣΕΙ'' ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ''ΒΟΥΡΚΟ''
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα μέτρα σε βάρος των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων και περισσότερες νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις. Αν στόχος των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤείναι να βάλουν την ιστορική ελληνική Αριστερά να «λερώσει» τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνίααντεργατικού και νεοφιλελεύθερου «βούρκου», προκειμένου να πνίξουν κάθε αριστερή προοπτικήγια τις επόμενες δεκαετίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, χτυπούν λάθος πόρτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρεται ως πειραματικός σωλήνας για τα βρώμικα σχέδια δυσφήμισης και σπίλωσης των αριστερών ιδεών και οραμάτων.
Μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμματου ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις, αλλιώς δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στην κοινωνία. Κανένας δεν θα πρέπει να παρασύρεται από τη βροχή των δημοσκοπήσεων που προσπαθούν να εμφανίσουν έναν τρομοκρατημένο, τάχα, ελληνικό λαό να ζητάει παραλυμένος συμφωνία με τους εταίρους πάση θυσία και με κάθε τίμημα, έτοιμος να υποστεί κάθε ταπείνωση και κάθε γονυκλισία στο όνομα της νομιμοφροσύνης προς τη Γερμανική Ευρώπη.
Η Ελλάδα διαθέτει όχι μία αλλά πολλές εναλλακτικές λύσεις απέναντι σε μια νέα παράδοση και στη διατήρηση με άλλη μορφή της μνημονιακής συνέχειας.
Η Ευρώπη, όμως, δεν έχει καμία προοπτική αν σπρώξει την Ελλάδα στο περιθώριο και την «απομόνωση», στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και των αντιαριστερών ψυχώσεων.
Η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που να ακυρώνει το πρόγραμμα μας, ούτε το όραμα μιας νέας ανεξάρτητης και προοδευτικής Ελλάδας που αφήνει οριστικά πίσω της την υποτέλεια και τις τυραννικές κηδεμονίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου