2 Ιουν 2015

Αν ο Αλέξης έχει σχεδιάσει τη στρατηγική που υπονοεί ο Βέρνερ Ζιν, τότε του βγάζουμε το καπέλο

Πολύ σύντομα μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουνίου θα δούμε ένα καλό δείγμα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας. Αν την Παρασκευή πληρωθούν στο ΔΝΤ τα πρώτα 304 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ χωρίς να υπάρξει συμφωνία,αυτό θα σημαίνει ότι οδεύουμε σε υποταγή.Ή ότι θα παραταθεί και άλλο η διαπραγμάτευση, η αβεβαιότητα και η καταστροφή της οικονομίας μας. Ύστερα από τις επίμονες αναφορές του για το αν η Ελλάδα πρέπει να φύγει προσωρινά ή μόνιμα από το ευρώ με ή χωρίς παράλληλο νόμισμα, ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος  Χανς Βέρνερ Ζιν, που ασχολείται συχνά  με ελληνικά θέματα με θετική προδιάθεση, εξέφρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν» τη . Ο Ζιν υποθέτει  ότι, η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να επιδιώκει συνειδητά μια αιφνιδιαστική έξοδο από το ευρώ. Υποστηρίζει ότι, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει  διαφορά ανάμεσα σε ένα Grexit  και ένα Graccident, αφού όποιος θέλει να δώσει τέλος στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ πρέπει να αφήσει τα πράγματα να συμβούν, για να μπορεί στη συνέχεια να καθιστά υπεύθυνη την άλλη πλευρά και επιπλέον να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, ΄ωστε να μπορούν να παρθούν κάποια αυστηρά μέτρα που συμβαδίζουν με το Grαccident, όπως η περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, κλπ. 


Ο Ζιν, θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να καταλάβει τη συμπεριφορά  της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και, όπως διευκρινίζει, «αυτό που κάποιοι κατανοούν ως ανικανότητα, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι συνειδητή στρατηγική».
Απαντώντας στο ερώτημα ως προς τις οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Χανς Βέρνερ Ζιν τονίζει πως είναι σαφές ότι η Ευρωζώνη δεν αποτελεί ομοσπονδιακό κράτος με μέτρα ανακατανομής πόρων ανάμεσα στις χώρες, αλλά μια συμμαχία συγκεκριμένου σκοπού και όποιος λέει ότι η Ελλάδα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στο ευρώ, λέει συγχρόνως ότι είναι πρόθυμος να χρηματοδοτεί μόνιμα ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη. 
Όμως, αυτό θα στοιχίσει ακριβά, διότι σύντομα εκεί θα κατοικεί το 40% του πληθυσμού της Ευρωζώνης και σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη απειλείται να πνιγεί σε μια χιονοστιβάδα χρέους, προειδοποιεί ο Χανς Βέρνερ Ζιν, προσθέτοντας ότι τα πολιτικά φαινόμενα μετάδοσης, τα οποία πρέπει κανείς να φοβάται, αν η Ελλάδα διατηρείται στο ευρώ με ακόμη περισσότερα χρήματα, μπορούν να καταστρέψουν τους πάντες, ενώ μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.  

Στο ερώτημα, τι θα ήταν στην πραγματικότητα καλύτερο με μια επιστροφή στη δραχμή, ο ίδιος διευκρινίζει ότι οικονομικές και πολιτικές συντεταγμένες σχέσεις θα επιτευχθούν μόνον αν η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ, υποτιμήσει  το νόμισμα  και καταστεί με αυτό τον τρόπο και πάλι ανταγωνιστική. 

Οι Έλληνες θα μπορούν μετά να αγοράζουν και πάλι τα ελληνικά προϊόντα αντί των εισαγομένων, οι τουρίστες που πηγαίνουν στην Τουρκία θα έρχονταν και πάλι στην Ελλάδα και οι πλούσιοι Έλληνες θα επέστρεφαν τα χρήματά τους πίσω στην πατρίδα για να τα επενδύσουν σε εργοστάσια, ενώ  οι νέοι Ελληνες, οι οποίοι σήμερα είναι άνεργοι, θα έχουν πάλι μέλλον, και, κατά την άποψή του, μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορεί η χώρα να σταθεροποιηθεί και πάλι πολιτικά
Από τη δική μας μεριά, εντυπωσιαζόμαστε από την ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη προσέγγιση του Βέρνερ Ζιν. Ότι, δηλ. η ελληνική κυβέρνηση, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει προετοιμάσει χωρίς φυσικά να το κοινολογεί, την ξαφνική έξοδο της χώρας μας από το ευρώ λόγω ατυχήματος που θα προέλθει απο χρηματοδοτική ασφυξία και την επίρριψη ευθυνών στις Βρυξέλες και στο Βερολίνο. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι έχει προετοιμαστεί και για τα κατάλληλα μέτρα που θα πάρει σε μια τέτοια περίπτωση. Όσο και αν το σενάριο αυτό μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, δεν αποκλείεται να έχει βάση. Ευχόμαστε η υποψία του Ζιν να αληθεύει.

Αν πράγματι, η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μια τέτοια προοπτική, τότε πρέπει να της βγάλουμε το καπέλο για την πολιτική διορατικότητα και την ευφυή σύλληψη Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι είναι πολύ καλός τακτικιστής, κάτι που θυμίζει τον Αντρέα Παπανδρέου και έχει ήδη καταγράψει πολλές και διάφορου τύπου πολιτικές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Αν καταφέρει μια τέτοια κολοσιαία επιτυχία, θα πρόκειται για κίνηση"ματ" που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους ξένους κατακτητές και τους εδώ Γερμανοτσολιάδες. Καλή του επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου