12 Ιουλ 2015

Βόλφαγκ Σόϊμπλε : Καταθέστε μας ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία 50 δις, η εναλλακτικά πενταετές Grexit με παραμονή στην Ε.Ε.


Η πρόταση Σόϊμπλε για προσωρινό Grexit με διπλό νόμισμα και κλειδωμένη ισοτιμία ευρώ προς δραχμή, αποτελεί ίσως τη μόνη ρεαλαστική λύση, με δεδομένο το φόβο της ελληνικής κυβέρνησης για τα αχαρτογράφητα νερά εν΄ςο άτακτου Grexit και τη λυσσαλέα αντίθεση της εγχώριας συμμορίας της ευρωφυλακής ενάντια στο εθνικό νόμισμα.
 Προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για πέντε χρόνια με παραμονή της στην Ε.Ε. και τη λήψη οικονομικής,αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθεια για να διαχειριστεί την κατάσταση, προβλέπει έγγραφο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπερκυρίαρχος γερμανός ΥΠΟΙΚ προτείνει δύο επιλογές: Η μία είναι η λήψη ακόμα ποιο επώδυνων μέτρων απο τα κατατεθέντα με παράλληλη διάθεση περιουσιακών στοιχείων της χώρα μας αξίας 50 δισ. ευρώ προς πώληση για την αποπληρωμή χρεών.Η εναλλακτική του πρόταση αφορά την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ για πέντε χρόνια, με συνύπαρσξη ευρώ και δραχμής, αναδιάρθρωση του χρέους της, με τη βοήθεια των Εταίρων και κλειδωμένη ισοτιμία της νέας δραχμής προς το ευρώ. ευρώ 1 : δραχμή 1,4%-υποτίμηση περίπου κατά 20%). Αυτό σημαίνει  ότι, οι Ευρωπαίοι θα αναγνωρίζουν και θα ανταταλάσσουν μέχρι ενός ορίου το εθνικό μας νόμισμα με ευρώ.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου είναι η συγκράτηση έκδοσης εθνικού νομίσματος όχι άνω του 15-20% του ΑΕΠ της χώρας μας για την αποφυση των κινδύνων του υπερπληθωρισού, σε συνδυασμό με στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική.
Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα ενός προσωρινού Grexit, συζητήθηκε και εγκρίθηκε και από την Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε προσήλθε στο Eurogroup δύο ώρες νωρίτερα από την έναρξη των συνομιλιών προκειμένου να κάνει προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Στις αποσκευές του είχε το συγκεκριμένο κείμενο θέσεων. «Σύμφωνα με την προδημοσίευση της FAS υπάρχουν δύο δυνατότητες κατά τον Β. Σοιμπλε. Από τη μια μεριά η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε ταχύτατες βελτιώσεις στο σχέδιο των μεταρρυθμίσεών της ή από την άλλη, θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για ένα διάστημα 5 χρόνων.Σύμφωνα με το κείμενο Σόιμπλε, στις ελληνικές προτάσεις λείπουν ακόμη κεντρικοί τομείς μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας καθώς και για μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα μέσω του EMΣ διάρκειας 3 χρόνων».
Ο αντικαγκελαρίος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και επικεφαλής του SPD αντίθετα δήλωσε πως, το κόμμα του συνεχίζει να επιδιώκει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εάν μπορούν να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες.Το SPD δίνει έμφαση σε μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση με τη Γαλλία. Η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (περί 5ετούς Grexit) είναι φυσικά γνωστή στο SPD. Σε τόσο δύσκολες συνθήκες κάθε πιθανή πρόταση πρέπει να εξετάζεται αμερόληπτα. Αυτή η πρόταση ωστόσο, θα υλοποιούνταν μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είχε καλύτερη εναλλακτική».
Η ιδέα περί προσωρινού Grexit δεν έχει συζητηθεί στο Eurogroup, αλλά το έγγραφο «υπάρχει και κυκλοφορεί», αναφέρει δημοσιογράφος του ZDF και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ορθολογική λύση του προβλήματος που δε ανατρέψει τους αυστηρούς κανόνες της ευρωζώνης και θα παράσχει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα μας. Τελικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτή μπορεί να είναι μια ρεαλιστική επιλογή, με την προϋπόθεση ότι, η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να εξετάσει ενδελεχώς και προς όφελος της χώρας, όλες τις παραμέτρους και επιμέρους πτυχές της. .
Η πρόταση Σόϊμπλε για προσωρινό Grexit με διπλό νόμισμα και κλειδωμένη ισοτιμία ευρώ προς δραχμή, αποτελεί ίσως τη μόνη ρεαλαστική λύση, με δεδομένο το φόβο της ελληνικής κυβέρνησης για τα αχαρτογράφητα νερά ενός άτακτου Grexit και τη λυσσαλέα αντίθεση της εγχώριας πλουτοκρατικής συμμορίας των ευρωραγιάδων ενάντια στο εθνικό νόμισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου