7 Ιουλ 2015

Μήπως η πρόταση του «κακού» Σόϊμπλε για φιλικό Grexit είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα μας ;


Ο «κακός» Σόϊμπλε πριν και μετά το ελληνικό δημοψήφισμα υποστηρίζει με συνέπεια  την ανάγκη μιας «φιλικής» εξόδους της χώρας μας από την ευρωζώνη για το καλό της τελευταίας αλλά και της Ελλάδας. Σε παλαιότερες δηλώσεις του υποστήριξε το προσωρινό Grexit με διπλό νόμισμα, τη συνύπαρξη δηλ. ευρώ και δραχμής για ένα ορισμένο διάστημα και κλειδωμένη ισοτιμία της δραχμής προς το ευρώ με υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος περίπου κατά 30-40% ( 1 ευρώ =  1,4 ή 1,6 δραχμές).Παράλληλα, ανέφερε ότι οι Εταίροι θα βοηθήσουν σε μια τέτοια περίπτωση. Αυτό αν το ερμηνεύουμε σωστά, σημαίνει ότι μπαίνει στο τραπέζι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Την πρόταση αυτή την έκανε στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν τη συζήτησε. Για τον ίδιο σκοπό, είχε επισκεφτεί πρόσφατα την Αθήνα ο συνεργάτης του Σόϊμπλε διαπρεπής οικονομολόγος Τόμας Μάγερ, ο οποίος αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στην πρόταση του φιλικού  Grexit  σε συνεντεύξεις του, οι οποίες περάσανε μάλλον απαρατήρητες. Προφανώς για τον ίδιο σκοπό, συναντήθηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το βροντερό όχι στο δημοψήφισμα σηματοδοτεί αν μη τι άλλο την πλήρη απόρριψη του «ευρώ πάση θυσία». Απ΄την άλλη πλευρά διαφαίνεται ότι, οι Εταίροι δεν υποχωρούν στις σκληρές τους θέσεις εφ’ όσον η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη. Προφανώς δεν επιθυμούν να χαλαρώσουν οι σκληροί κανόνες της δημοσιονομικής λιτότητας ειδικά για τη Ελλάδα, γιατί τότε θα επακολουθήσει ντόμινο ανάλογων ρυθμίσεων και για τις άλλες χώρες, με συνέπεια την κατάρρευση της  ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους.
Διαφορετικά είναι τα πράγματα αν γίνει αποδεκτή η ρεαλιστική πρόταση Σόιμπλε. Η Ελλάδα δε θα υπάγεται στους αυστηρούς κανόνες της ευρωζώνης και θα μπορεί να ακολουθήσει μια στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική, με σωστό σχεδιασμό, σύνεση και φειδώ στην έκδοση του εθνικού μας νομίσματος για την αποφυγή των κινδύνων του υπερπληθωρισμού.
Σε εκτενές  άρθρο τους οι Financial Times μετά το δημοψήφισμα επισημάινουν ότι, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αλλάζει στάση για  το ελληνικό ζήτημα, θεωρώντας πως το Grexit η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να είναι η λιγότερη κακή λύση. Πιστεύει πως  η Ελλάδα με κυβέρνηση του  Αλέξη Τσίπρα θα δυσκολευτεί να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Αντίθετα η Καγκελάριος Μέρκελ είναι λιγότερο έτοιμη να δεχτεί ένα Grexit.
Τελικά μήπως η πρόταση του «κακού» αλλά ρεαλιστή Σόϊμπλε είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα μας ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου