Πίστη στον Θεό και όνειρο ζωής απ την Αιθιοπία, φώτισαν το βράδυ της Κυριακής το κέντρο της Αθήνας! Η πλατεία Καραϊσκάκη, απέναντι απ το Παναθηναϊκό Στάδιο, φιλοξένησε για πέμπτη συνεχή χρονιά θρησκευτική εκδήλωση της αιθιοπικής κοινότητας για την εύρεση του Τίμιου Σταυρού απ την Αγία Ελένη. Παρόντων εκατοντάδων Αιθιόπων από τους 2000 που ζουν μόνιμα στην πρωτεύουσα, η κατάνυξη υπεγράφη με την γνωστή ανάγκη τους να νικήσουν τη φτώχεια, όσο και με τις ευχαριστίες προς τη «φιλόξενη» χώρα μας.Την αναπαράσταση της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού και την ανάδυση της τεράστιας φωτιάς που άναψαν απ τα κεριά τους στα ξερά φύλλα ως συμβολική εξουδετέρωση του κακού, λοιπόν, υπέγραψε κυκλικός χορός αμέτρητων Αφρικανών... Έτρεχαν με σταθερό βηματισμό και η απαγγελία της προσευχής κατέληγε με μακρόσυρτη προφορά της λέξης «ντάμερα» που μεταφράζεται συντροφικότητα, συνεργασία, αμοιβαιότητα! Κι ενώ η ψηλή φλόγα δυνάμωνε, θαρρείς σαν ικεσία προς τον ουρανό, η προσευχή έδωσε τη θέση της σε τραγούδι-σύνθημα για «πρόοδο της Αιθιοπίας και της Ελλάδας»! Η υποβλητική ατμόσφαιρα προκάλεσε την συγκίνηση Αιθιόπων κάθε ηλικίας και τη σιωπηλή συμμετοχή (το άλλο όνομα του σεβασμού...) περαστικών Ελλήνων, όσων είτε από ουσιαστικό ενδιαφέρον είτε από απλή περιέργεια, έφτασαν στη ντυμένη περιμετρικά με τα χρώματα της αιθιοπικής σημαίας, πλατεία!
«Ακολουθούν τους σύριους!»
Η Ελληνίδα πρόξενος της αφρικανικής χώρας στην Αθήνα Κατερίνα Αρμενάκη, εξήγησε το τραγούδι για την κοινή ανάγκη ανάπτυξης: «Χιλιάδες Αιθίοπες στην Ελλάδα και λίγες πλέον εκατοντάδες Έλληνες στην Αιθιοπία, όσοι ζουν μόνιμα στις δυο χώρες, νιώθουν αρμονικά, αγαπούν την γη που τους φιλοξενεί! Η Μαρία Κουκούτση, κόρη Αιθίοπα πατέρα και Ελληνίδας μητέρας, ζει εδώ 25 χρόνια και μας έδωσε πληροφορία-απόδειξη ότι η προσπάθεια του λαού τους αγγίζει τα όρια της απόγνωσης: «Τις τελευταίες μέρες, πολλοί Αιθίοπες συνεχίζουν να έρχονται ώστε να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα... Καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχει διέξοδος, εδώ και ενώνονται με τις μάζες των Σύριων προσφύγων ώστε να φθάσουν κι αυτοί στη Γερμανία!».
Προηγήθηκαν από τους κόπτες Αιθίοπες, συνοδεία ήχων καμπερό, δηλαδή τυμπάνων και σίστρα στα χέρια κοριτσιών, ύμνοι προς τον Χριστό, την Παναγία για «ευημερία», «αγάπη». Ομάδες πολυάριθμων γυναικών και παιδιών, ντυμένων με παραδοσιακά χρώματα είτε με κίτρινο, πράσινο, κόκκινο, τα χρώματα της σημαίας τους, έκαναν σχηματισμούς και αναφωνούσαν «λι, λι, λι» από τη λέξη «αλληλούια», έκφραση χαράς... Παρόντες ήταν τέσσερις ιερείς τους και επικεφαλής ο μητροπολίτης της αιθιοπικής εκκλησίας στην Ευρώπη που έφθασε την ίδια μέρα από τη Γερμανία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου