5 Δεκ 2019

Τριάντα επαγγέλματα με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας


Τριάντα  επαγγέλματα που παρουσιάζονται εδώ, παρουσιάζουν  θετικές ή και πολύ θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας στη χώρα μας στο σήμερα και στο αύριο. Το κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων αυτών επαγγελμάτων είναι ότι, συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και ελάχιστα με θεωρητικές σπουδές. Ευνόητο είναι ότι, οι
υποψήφιοι για ένταξη στα σχετικά επαγγέλματα, πρέπει να θέλουν και να μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες τους, να αποκτήσουν τις σχετικές γνώσεις και δεξιότητες και να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις που τα αφορούν. Ένας νέος που σε επίπεδο ΑΕΙ ή κολέγιο επιλέξει θεωρητικές σπουδές, σε δεύτερη φάση,σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καλό είναι να διαλέξει επαγγελματικές κατευθύνσεις που του ταιριάζουν και παράλληλα έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Όλα αυτά, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στις ατομικές επιλογές σπουδών και σταδιοδρομίας.


Ο πίνακας με τα επιλεγμένα 30 επαγγέλματα, προέρχονται από την κυλιόμενη έρευνα της επιστημονικής μας ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που στηρίζεται σε δοκιμασμένη μεθοδολογία και ειδικότερα στο επονομαζόμενο ισοζύγιο της ζήτησης και προσφοράς επαγγελμάτων (balance of demand and supply of professions-βλ. σχετικά το βιβλίο του υπογράφοντος: Επαγγέλματα του μέλλοντος και του παρελθόντος, Πατάκης και  www.careergatetest.com).  

Η έρευνα παρακολουθεί 700 περίπου επαγγέλματα που ταξινομούνται σε 17 μεγάλες ομάδες και υποομάδες επαγγελμάτων και αξιοποιούνται επίσης από το αυτοματοποιημένο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού Career Gate Test K.17, που διανέμεται με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. www.careergatetest.com).   

Η έρευνα που διενεργείται  καλύπτει ένα μεγάλο κενό στη χώρα μας, όπως διαφαίνεται από τη μαζική της αξιοποίηση από το ευρύ κοινό.  Η τελευταία επικαιροποίησή της έγινε τον Ιαν του 2019  και αναλυτικά της στοιχεία έχουν δημοσιευθεί στην παρούσα και σε άλλες ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά.

 30 επαγγέλματα με ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα σήμερα
  1. Μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών
  2. Μηχανικός λογισμικού υπολογιστών ( big data)
  3. Δημιουργός και διαχειριστής ιστοσελίδων
  4. Ειδικός κοινωνικών δικτύων
  5. Τεχνικός τηλεπικοινωνιών και δικτύων
  6. Τεχνικός αυτοματισμών και ρομποτικής
  7. Ηλεκτρονικός-Ηλεκτρολόγος
  8. Τεχνικός κινητής τηλεφωνίας
  9. Μηχανολόγος-Μηχανικός
  10. Μηχανολόγος-Τεχνολόγος ενέργειας,
  11. Πληροφορικός-Οικονομολόγος,
  12. Ελεγκτής ποιότητας και πιστοποίησης προϊόντων
  13. Γεωπόνος σύγχρονων καλλιεργειών,
  14. Γεωπόνος εναλλακτικών και οικολογικών καλλιεργειών,
  15. Γεωπόνος υδροπονικών καλλιεργειών
  16. Ζωοτεχνικός,
  17. Τεχνολόγος τροφίμων,
  18. Κτηνίατρος,
  19. Ιχθυολόγος,
  20. Εμποροπλοίαρχος
  21. Μηχανικός εμπορικού ναυτικού,
  22. Φοροτεχνικός-Λογιστής
  23. Ορκωτός Ελεγκτής,
  24. Τεχνικός ιατρικών μηχανημάτων,
  25. Τεχνικός ακτινολογίας,
  26. Νοσηλευτής,
  27. Φύλακας ιδιωτικής ασφάλειας,
  28. Μάγειρας-Ζαχαροπλάστης,
  29. Κομμωτής/τρια,
  30. Τεχνικός/τρια ονυχοπλαστικής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου