11 Απρ 2020

Αποχαιρετισμός στον Περικλή Κοροβέση σε έναν αγωνιστή πατριώτη αριστερό διανοούμενο που δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές του



Ο Περικλής Κοροβέσης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ανεξάρτητα αν συμφωνούσε ή διαφωνούσε κανείς μαζί του, ήταν ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τις αρχές και τις αξίες του με συνέπεια και ευγένεια. Ασυμβίβαστος, έξω από το σύστημα πάντα, δεν
πούλησε τη μεγάλη αγωνιστική του διαδρομή για "θεσηθηρισιμό" και "καρεκλοθηρισμό". Σεμνός,σοφός,ιδεαλιστής, υποστήριζε ότι η πολιτική βία, από όπου και αν προέρχεται είναι φασισμός.Στο πρώτο του σπουδαίο βιβλίο οι "Ανθρωποφύλακες", περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο, τα φοβερά βασανιστήρια που υπέστη στις φυλακές της χούντας.Το σπουδαίο αυτό βιβλίο, μικρό σε έκταση αλλά πλούσιο σε ένταση, αρχικά κυκλοφόρησε κρυφά, αλλά αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Είχα την τύχη και εγώ, πολύ νεαρός τότε, να το διαβάσω στην πρώτη του κρυφή έκδοση από διανομή του που έκανε η αντιστασιακή οργάνωση ΔΕΑ (Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης) στην οποία συμμετείχα.

Ο Περικλής Κοροβέσης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας.Σπούδασε Θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη και άλλων στο Παρίσι.Από μικρή ηλικία μετείχε στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της αριστεράς και την περίοδο της Χούντας φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Στη συνέχεια δημοσίευσε και άλλα βιβλία, όπως Αριστερή Ανακύκλωση, Παράπλευρες καθημερινές απώλειες, Γυναίκες ευσεβείς του πάθους, Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική, Στο κέντρο του περιθωρίου, κλπ.Εκτός από πεζά, συνέγραψε και θεατρικά (πχ. Tango Bar), αλλά και παιδικά έργα.

Για ένα διάστημα εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η στροφή του κόμματός του στα μνημόνια τον απομάκρυνε και αυτό δείχνει την ανιδιοτέλεια που τον χαρακτήριζε. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου