7 Απρ 2020

Ινστιτούτο Σίλλερ : Η καταπολέμηση της πανδημίας Cocid-19 απαιτεί διεθνή συνεργασία και αλλαγή τρόπου σκέπτεσθαι

Οι φίλοι του Ινστιτούτου Σίλλερ στην Ελλάδα παραθέτουν το υπόμνημα του Ινστιτούτου που είναι ανοιχτό για υπογραφή και στο οποίο προτείνονται τρόποι καταπολέμησης της πανδημίας με διεθνή συνεργασία και αλλαγή του τρόπου σκέπτεσθαι της ανθρωπότητας.Το Ινστιτούτο Σίλλερ είναι μια διεθνής δεξαμενή σκέψης που ασχολείται με τον πολιτισμό, την οικονομία, την επιστήμη και την Ιστορία. Ιδρύθηκε το 1984 από την Helga Zepp-LaRouche και τον σύζυγό της, φιλόσοφο και πολιτικό Lyndon LaRouche, που απεβίωσε πέρυσι. Οι στόχοι του Ινστιτούτου είναι η εφαρμογή των ιδεών του ποιητή και φιλοσόφου Φρειδερίκου Σίλλερ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης. Το Ινστιτούτο καταφέρεται εναντίον των διεθνών οικονομικών οργανισμών για την απαράδεκτη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στον κόσμο, ιδίως στα αναπτυσσόμενα κράτη. Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου www.schillerinstitute.com θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.


05.04.2020

Σ. Αλεξιάδης
Γ. Βαρδάγγαλος
Θ. Κατσανέβας
Γ. Τσομπάνογλου
Λ. Χρυσανθόπουλος

......................................................

SCHILLER INSTITUTE

Helga Zepp-LaRouche

Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΉΤΩΣ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΠΤΕΣΘΑΙ
Αντιμετωπίζουμε την χειρότερη διεθνή κρίση υγείας των τελευταίων εκατό ετών. Η κρίση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί η πανδημία του κορονοϊού συμπίπτει με την συστημική παγκόσμια οικονομική κρίση που ήταν ήδη στα πρόθυρα να εκραγεί πριν ξεσπάσει η κρίση υγείας. Η πανδημία υπήρξε απλά η αφορμή. Υπάρχει λύση αλλά μόνο αν οι δυτικές κοινωνίες είναι έτοιμες να αντικαταστήσουν το σύστημα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου με μια οικονομική πολιτική που δεν θα καθοδηγείται από μονεταριστικά συμφέροντα όπως π.χ. τα κέρδη των κερδοσκόπων, αλλά από την απόλυτη αξία της ανθρώπινης ζωής, τις αρχές της επιστήμης και της αλληλεγγύης με ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Ακόμα και ο πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας δήλωσε πρόσφατα το αυτονόητο, ότι το φιλελεύθερο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα δεν είναι κατάλληλο ν’ αντιδράσει επαρκώς σε υπαρξιακούς κινδύνους. Όσο πιο γρήγορα η Ευρώπη και οι Η.Π.Α. κατανοήσουν ότι πρέπει να παρθούν τα ίδια μέτρα δημόσιας υγείας που έλαβε η Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι, τόσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα σωθούν. Αντί να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που κέρδισε για την ανθρωπότητα η κινεζική κυβέρνηση με τις αποτελεσματικές της αποφάσεις -οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως απολύτως παραδειγματικές-, οι δυτικές κυβερνήσεις έχασαν πολύτιμες εβδομάδες. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη έχει γίνει τώρα το επίκεντρο της πανδημίας και η κατάσταση στις Η.Π.Α. χειροτερεύει από μέρα σε μέρα λόγω της έλλειψης, μέχρι στιγμής, επαρκών διαγνωστικών και νοσοκομειακών μέσων.
Η αναγκαία αναδιοργάνωση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στον τομέα της δημόσιας υγείας. Χρειαζόμαστε μια εντελώς καινούργια προοπτική στη πολιτική και την οικονομία, αν θέλουμε ν’ αποφύγουμε μια κατάρρευση του πολιτισμού όπως συνέβη στον 14ο αιώνα. Πολλοί επιστήμονες σε διάφορα κράτη πιστεύουν ότι περίπου το 70% του πληθυσμού θα μολυνθεί τα επόμενα ένα η δύο χρόνια, τουλάχιστον μέχρις ότου αναπτυχθεί και παραχθεί ένα εμβόλιο. Ο καθηγητής Christian Drosten του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου αναφέρεται σε μια καινούργια μελέτη που λέει ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε πλέον σε μια πιο αργή διασπορά του ιού την άνοιξη και το προσεχές καλοκαίρι. Επίσης, πρέπει να θεωρήσουμε ότι η πανδημία θα επεκταθεί περαιτέρω στο νότιο ημισφαίριο στη διάρκεια του χειμώνα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο βόρειο ημισφαίριο το φθινόπωρο, δυναμωμένη και ενδεχομένως μεταλλαγμένη.
Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε λόγω της υποβάθμισης των συστημάτων υγείας των τελευταίων δεκαετιών, αλλά πρέπει και να τα εφοδιάσουμε το ταχύτερο δυνατό με τα μέσα που θα τους επιτρέψουν να θεραπεύουν τον αναμενόμενο αριθμό ασθενών.
Η παρούσα κρίση δεν ήταν απροσδόκητη. Το 1974 ο Λίντον Λαρούς (Lyndon LaRouche, Jr.) δημιούργησε αυτό που ονόμασε “ομάδα εργασίας βιολογικού ολοκαυτώματος”, για να μελετήσει τις επιπτώσεις -κυρίως στα αναπτυσσόμενα κράτη- από τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας και τα κριτήρια χορήγησης δανείων του Δ.Ν.Τ. και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Λαρούς και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα αποτελέσματα των μελετών αυτών σε μια σειρά από εκθέσεις που προειδοποιούσαν ότι η υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης σε διάφορες ηπείρους εξαιτίας των πολιτικών που επρόκειτο οι εν λόγω θεσμοί να εξαπολύσουν τα επόμενα χρόνια θα οδηγούσε στην επανεμφάνιση της πανώλης και στη δημιουργία νέων ασθενειών και πανδημιών.
Εάν εξεταστούν οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα σε πολλά κράτη της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης και των Η.Π.Α. προκύπτει ξεκάθαρα ότι μόνο με μια αλλαγή πολιτικής σε παγκόσμια βάση θα μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα. Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και τα περισσότερα από τα λεγόμενα αναπτυσσόμενα κράτη δεν έχουν τίποτα που να μοιάζει με σύγχρονο σύστημα υγείας, Η πείνα υπάρχει σήμερα σε αρκετά κράτη της νότιας Αφρικής. Μια επιδημία από ακρίδες, εναντίον της οποίας η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε έγκαιρα, κινδυνεύει να καταστρέψει πολλά κράτη της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Σαν αποτέλεσμα των δήθεν “πολέμων ανθρωπιστικών παρεμβάσεων” και της υπανάπτυξης, εκατομμύρια πρόσφυγες έφυγαν προς την Ευρώπη και την Αμερική για να σώσουν τη ζωή τους.
Συνεπώς, αν θέλουμε να εμποδίσουμε την πανδημία του κορονοϊού να πηγαινοέρχεται μεταξύ του βορείου και του νοτίου ημισφαιρίου, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για νέους και χειρότερους ιούς, θα πρέπει να προβούμε σε ριζικές αλλαγές.
Νοσοκομεία με μονάδες απομόνωσης πρέπει να κατασκευαστούν σ’ όλο τον κόσμο ακολουθώντας το παράδειγμα της πόλης Ουχάν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που κατασκεύασε 14 προσωρινά νοσοκομεία με τις αναγκαίες κλίνες εντατικής θεραπείας μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Οι προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρέπει να τηρούνται. Η Κίνα για παράδειγμα κατασκεύασε κτίρια με χωρητικότητα 16 χιλιάδων κλινών μέσα σε ένα μήνα.
Διεθνή επιστημονικά κέντρα ερευνών πρέπει να δημιουργηθούν για την εξέταση του ιού COVID-19 και άλλων παθογόνων βακτηρίων. Τα αποτελέσματα ερευνών στη βιοφυσική, την πυρηνική βιολογία και τη διαστημική ιατρική θα πρέπει να γίνουν διαθέσιμα σ’ όλα τα κράτη. Σημείο αναφοράς γι’ αυτό αποτελεί η αντίληψη για μια Στρατηγική Άμυνα της Γης που ανέπτυξε ο Λίντον Λαρούς, όπου η προστασία της ανθρώπινης ζωής από πανδημίες αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία της.
Τα προτεινόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε παγκόσμια κλίμακα απαιτούν επενδύσεις οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν κάτω από τις παρούσες συνθήκες του καταρρέοντος οικονομικού συστήματος. Οι προθέσεις των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τη ρευστότητα στο οικονομικό σύστημα με τρισεκατομμύρια δολάρια ή ακόμη και η διοχέτευση κονδυλίων στην αγορά από τον κρατικό προϋπολογισμό δημιουργούν υπερπληθωρισμό και συνεπώς είναι δράσεις μη βιώσιμες.
Εάν είναι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την πανδημία του κορονοϊού και να χτίσουμε και να εξοπλίσουμε τα αναγκαία νοσοκομεία, χρειαζόμαστε το συνολικό πακέτο δράσεων που πρότεινε ο Λίντον Λαρούς πριν μερικά χρόνια:
1. Θα πρέπει να εισαχθεί αμέσως και σε παγκόσμια βάση ένα σύστημα διαχωρισμού των τραπεζών βασισμένο στο μοντέλο του νόμου Glass-Steagall που υπέγραψε ο πρόεδρος Franklin Roosevelt στις 16 Ιουνίου του 1933. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό οι εμπορικές τράπεζες τίθενται κάτω από ομοσπονδιακή προστασία και είναι χωρισμένες από το επενδυτικό τμήμα των τραπεζών. Τα τραπεζικά ιδρύματα επενδυτικού χαρακτήρα δεν θα έχουν καμιά πρόσβαση στο ενεργητικό και στα περιουσιακά στοιχεία των εμπορικών τραπεζών κι ούτε θα μπορούν να σώζονται με τα χρήματα των φορολογουμένων. Τα τοξικά έγγραφα των εν λόγω τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται και εκκρεμή συμβόλαια παραγώγων, θα πρέπει να διαγραφούν. Νόμιμες απαιτήσεις συνδεδεμένες με την πραγματική οικονομία ή με συντάξεις και με άλλα περιουσιακά στοιχεία των εργαζομένων θα πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως έγκυρα στο νέο σύστημα. Ορισμένες κατηγορίες διεκδικήσεων πληρωμών θα πρέπει να παγώσουν προσωρινά ενώ θα πρέπει να εξεταστεί η νομιμότητά τους από τα ομοσπονδιακά θεσμικά όργανα.
2. Μια κεντρική τράπεζα πρέπει να ιδρυθεί σε κάθε κράτος, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του πρώτου αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη Alexander Hamilton ή με βάση το μοντέλο της γερμανικής Kreditanstalt für Wiederaufbau (Οργανισμός Χρηματοδότησης της Ανοικοδόμησης) μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο σκοπός των εθνικών κεντρικών τραπεζών θα είναι η παροχή κρατικών πιστώσεων για παραγωγικές επενδύσεις που θα τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία. Η χορήγηση των πιστώσεων αυτών πρέπει να εμφορείται από τις αρχές της μέγιστης αύξησης της παραγωγικής διαδικασίας και των δυνάμεων της εργασίας, δίνοντας έμφαση στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.
3. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών. Θα πρέπει επίσης να συναφθούν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στο σύστημα, με επιδίωξη την εκτέλεση σαφώς προσδιορισμένων έργων υποδομής και ανάπτυξης. Οι συμφωνίες αυτές στο σύνολό τους αποτελούν ένα νέο σύστημα Bretton Woods όπως το εννούσε ο Roosevelt, δηλαδή παροχή πιστώσεων στον παραγωγικό τομέα με σκοπό την βιομηχανική ανάπτυξη.
4. Η ταχεία αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής -για να καλύψει τις ανάγκες του συνολικού πληθυσμού που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια άτομα-θα πρέπει να διευκολυνθεί με ένα ταχύρρυθμο διεθνές πρόγραμμα για την επίτευξη ενός ενεργειακού πυρηνικού προγράμματος σύντηξης και άλλων προχωρημένων τεχνολογιών όπως είναι οι οπτικές βιοφυσικές επιστήμες και οι επιστήμες της ζωής που θα επιτρέψουν να βρεθούν λύσεις σε προκλήσεις όπως ο κορονοϊός. Αυτή η αύξηση της παραγωγής θα πρέπει να διευκολυνθεί δια μέσου της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και στην εξερεύνηση του διαστήματος που θα μπορεί ν’ αποτελέσει την επόμενη οικονομική πλατφόρμα για την παγκόσμια οικονομία, όπως είχε αναπτυχθεί από τον οικονομολόγο Λίντον Λαρούς.
Οι μόνοι θεσμοί που μπορούν να υλοποιήσουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα παγκοσμίως είναι οι κύριες κυβερνήσεις του πλανήτη που αντιπροσωπεύουν συνολικά το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της γης. Συνεπώς δεν αρκεί μια συμφωνία μεταξύ των G7. Οι συμφωνίες αυτές μπορεί να εφαρμοστούν μόνο και με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας.
Αυτό σημαίνει ότι η γεωπολιτική πρέπει να ξεπεραστεί και να αντικατασταθεί με την ιδέα ενός κοινού μέλλοντος με κοινούς στόχους για την ανθρωπότητα. Αν θέλουμε ν’ αποφύγουμε να ξαναβρεθούμε σε μια νέα εποχή σκότους, θα πρέπει ν’ αντικαταστήσουμε τις νεο-Μαλθουσιανές ιδέες, την αντιεπιστημονική πράσινη συμφωνία, τον μονεταρισμό και τον Ευρωκεντρισμό με τις ιδέες της φυσικής οικονομίας, καθοδηγούμενες αποκλειστικά από τις επιστημονικά αποδεικνυόμενες αρχές των νόμων του σύμπαντος.
Και τέλος, η πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει να τολμήσουμε είναι ο τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε. Χρειαζόμαστε μια νέα ανθρωπιστική αναγέννηση, μια αναγέννηση του κλασικού πολιτισμού. Η ανθρωπότητα έφτασε στο σημερινό σημείο και από τον αχαλίνωτο ηδονισμό που πήγαινε παράλληλα με την φιλελεύθερη και νεοφιλελεύθερη δημοκρατία. Έφτασε η στιγμή που η ιδεολογία τού «όλα είναι αποδεκτά» πρέπει να παραμεριστεί. Θα νικήσουμε την κρίση αυτή μόνο αν συνταχθούμε με την αγάπη, την αγάπη για την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και είμαστε άνθρωποι.

Helga Zepp-LaRouche
Υπογράψτε το υπόμνημα
ή
στείλτε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και e-mail) στο
e-mail: djandromidas86gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου