8 Οκτ 2014

Στο σφυρί και μισοτιμής,λιμάνια, αεροδρόμια και όχι μόνο


Πρωτεύουσες καρτέλε

Στο σφυρί και όσο όσο βγαίνουν άμεσα στους επόμενους 5-6 μήνες αεροδρόμια, λιμάνια  μαρίνες και έπεται  συνέχεια. Τη διενέργεια 16 διαγωνισμών μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο που θα αποφέρουν σε βάθος χρόνου έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, υποσχέθηκε η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην Τρόικα. Η συνάντηση μεταξύ των βασικών στελεχών της τρόικας και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, δεδομένου ότι η τρόικα είναι ενήμερη των προβλημάτων που εντοπίζονται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων που υποσχέθηκε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να κλείσει μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, συγκαταλέγονται στις γνωστές αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ, ΟΛΘ, Περιφερειακών Αεροδρομίων, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, μαρινών κ.ά.

Είναι διαγωνισμοί οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία κατακύρωσης τους τελευταίους μήνες, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστικοποιηθεί οι ημερομηνίες υποβολής των δεσμευτικών προσφορών πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πηγές προσκείμενες στο ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν χθες ότι στη σύσκεψη δεν συζητήθηκαν οι στόχοι των εσόδων ή/και η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αν και το θέμα ενδιαφέρει πολύ τις συζητήσεις που διεξάγει η κυβέρνηση για την έξοδό της από την επιτήρηση του Μνημονίου, εντούτοις οι κοινοτικοί φέρεται να κρατούν χαμηλούς τόνους, παρά τη μεγάλη διόρθωση των στόχων σε πιο χαμηλά επίπεδα. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει αφενός το παρατηρούμενο περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αφετέρου τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποκρατικοποιήσεις στη χώρα μας.

Η τρόικα στάθηκε ιδιαίτερα στα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό, αλλά και μια σειρά άλλων αποκρατικοποιήσεων, όπως επίσης και η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι πιο ώριμες αποκρατικοποιήσεις που μπορεί να κλείσουν μέσα στους επόμενους 5 έως 6 μήνες, είναι των Περιφερειακών Αεροδρομίων, του ΟΛΠ και δευτερευόντως του ΟΛΘ και των μαρινών. Επίσης αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να πωληθούν κάποια ακίνητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εσωτερικό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει εξαντληθεί στη ρωσική πλευρά, η οποία ωστόσο φέρεται να εμποδίζεται προς μια θετική έκβαση, λόγω των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία.

Πάντως όλα δείχνουν ότι ο στόχος της συγκέντρωσης 9,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 θεωρείται πλέον ανέφικτος. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει να λάβει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί τα τρία από αυτά. Πρέπει επομένως μέσα στα επόμενα δύο έτη να εισπράξει περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Για φέτος τα έσοδα αναμένεται να περιοριστούν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν ο τελευταίος κοινός στόχος μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου