21 Ιαν 2015

Δε γίνεται ανάκαμψη της οικονομίας με καθίζηση των κρατικών εσόδων


Του Γιώργου Βάμβουκα
Το υπουργειο Οικονομικών έδωσε  στη δημοσιότητα, τα στοιχεία εκτέλεσης του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2014. Πριν προβούμε στην ανάλυση των βασικών στοιχείων εκτέλεσης του ΓΚΠ του 2014, μια είναι η ουσιαστική παρατήρηση στην οποία θα πρέπει να προβούμε. Ως γνωστόν, μερικές μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2014, ψηφίστηκε ο ΓΚΠ οικονομικού έτους 2015. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του ΓΚΠ του 2015 και αφορούν εκτιμήσεις του 2014, παρουσιάζουν εντυπωσιακές αποκλίσεις, πιστοποιώντας το αδιέξοδο της ασκούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής.

Τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας είναι εκτός ελέγχου. Παράλληλα και σε συνθήκες εντεινόμενης προεκλογικής περιόδου, ο κ. Σαμαράς λέει ξεδιάντροπα ψέματα στους πολίτες, κρύβοντας την αλήθεια για την άθλια κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών. Ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου μέσω του υπουργείου Οικονομικών, είτε υπό τη μορφή εντόκων γραμματίων, είτε υπό τη μορφή ειδικών εκδόσεων κρατικών ομολόγων, κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση με τους εγκάθετους στο υπουργείο Οικονομικών, προβαίνοντας στην προκλητική παραχάραξη των κύριων δημοσιονομικών μεγεθών, υποεκτιμά δολίως και προς ζημία του ελληνικού λαού, το πραγματικό επίπεδο του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης.
Προσωπικά, διερωτώμαι αν οι παραχαράκτες των στοιχείων, αντιλαμβάνονται τις περιπέτειες που έχουν ρίξει την πατρίδα, καθιστώντας υπόδουλες στους ξένους πιστωτές,  τουλάχιστον τη σημερινή και τις επόμενες τρεις γενεές. Από τα στοιχεία που προχθές δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτουν οι κάτωθι βασικές διαπιστώσεις: 1) Η καθίζηση των κρατικών εσόδων είναι πρωτοφανής. Όσα χαράτσια και αν βάλουν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, όσο και αν αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας), τόσο τα κρατικά έσοδα ακολουθούν συνεχή καθοδική τάση. Την περίοδο 2013-2014, η κυβέρνηση προσδοκούσε σε αύξηση των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) από 48,4 σε 50,2 δις ευρώ (€). Δυστυχώς, τα καθαρά έσοδα του ΤΠ έπεσαν το 2014 σε 46,6 δις €, πιστοποιώντας υστέρηση έναντι των αρχικών κυβερνητικών προβλέψεων της τάξης του -7,2% (46,6-50,2=3,6/50,2= -7,2%).  2)
Η αποτελμάτωση των δημοσιονομικών εσόδων, είχε ως αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα του ΓΚΠ να διαμορφωθεί το 2014 σε 1,9 δις έναντι αρχικής πρόβλεψης 4,9 δις €. Δηλαδή, μιλάμε για τεράστιες αποκλίσεις στο μέγεθος ακόμα αυτού του μαγειρευμένου πρωτογενούς κυβερνητικού πλεονάσματος. 3) Αν στις κρατικές δαπάνες συμπεριληφθούν και οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, τότε το 2014 το έλλειμμα του ΓΚΠ διαμορφώνεται σε -3,7 δις €. Η αποτελμάτωση των εσόδων του ΤΠ, καθρεφτίζει με τον πιο πειστικό τρόπο, το αδιέξοδο της ασκούμενης μνημονιακής δημοσιονομικής πολιτικής.
Η αισθητή απόκλιση στους κύριους δημοσιονομικούς στόχους κατά τη διάρκεια του 2014, έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την απαξίωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2014-2018. Το ΜΠΔΣ 2014-2018 είναι ήδη για το καλάθι των απορριμμάτων. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς συνεχίζει το βιολί του. Παραμονές εκλογών και σε συνθήκες οξύτατων προεκλογικών αντιπαραθέσεων, τα ασύστολα ψεύδη για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας από την πλευρά του πρωθυπουργού, δίνουν και παίρνουν. Ο άνθρωπος έχει απολέσει πλήρως την επαφή του με τη ζωντανή οικονομική πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός δολίως καλλιεργεί κλίμα ανάκαμψης της οικονομίας.
Πώς είναι δυνατόν η εθνική μας οικονομία να ανακάμπτει και τα κρατικά έσοδα να συρρικνώνονται; Αυτό το ερώτημα, ούτε οι ψευταράδες οικονομολόγοι του δικομματικού καθεστώτος δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, η ανάκαμψη του οικονομικού τους συστήματος, συμπλέει με τη σταθερή ανοδική τάση των κρατικών εσόδων και ιδίως των εσόδων της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας. Πράγματι, ο κ. Σαμαράς και το οικονομικό του επιτελείο είναι για γέλια. Ανάκαμψη της οικονομίας με καθίζηση των κρατικών εσόδων;

Ο Γιώργος Βάμβουκας είναι καθηγητής οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής με τους ΑΝΕΛ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Tags: 
- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/de-ginetai-anakampsi-tis-oikonomias-me-kathizisi-ton-kratikon-esodon#sthash.J2b0IAbe.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου