7 Σεπ 2017

Καλό σου ταξίδι φίλε και συναγωνιστή Δημήτρη Βάρο, διαμάντι ήθους, κορυφή του πνεύματος και της δημοσιογραφίας

Ο σπουδαίος δημοσιογράφος, ποιητής, δημοκράτης, δραχμηστής και στενός συνεργάτης της ιστοσελίδας μας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.Ο δικός μας Δημήτρης, ο καλός φίλος, ο συναγωνιστής ήταν ένας μοναδικός  άνθρωπος, ένα σπάνιος συνδυασμός σεμνότητας και μεγαλοσύνης. Πιστός σε αρχές και αξίες, αποτελούσε σπάνια εξαίρεση ήθους σε σχέση με  τους κλασικούς μεγαλοδημοσιογράφους που έχουν πουλήσει την ψυχή τους στον διάβολο έναντι τριάκοντα αργυρίων. Ήταν ένας άνθρωπος που έδινε χωρίς να ζητάει τίποτα ως αντάλλαγμα.Διαμάντι ήθους, πιστός σε ιδανικά, κορυφή του πνεύματος και της δημοσιογραφίας 

Είμασταν απο παλαιότερα φίλοι και το 2014 ήρθε να με βρει στο γραφείο μου λέγοντας ότι, συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις μας και θέλει να βοηθήσει στον κοινό αγώνα όσο και αν αυτό εμπεριείχε προσωπικό κόστος. Συμμετείχε στις συναντήσεις του κεντρικού πηρύνα των στελεχών μας και στις ευρωεκλογές του 2015, στρατεύθηκε μαζί μας ως υποψήφιος με την «Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Δραχμή», γνωρίζοντας φυσικά ότι, δεν είχα καμιά πιθανότητα να εκλεγεί. Άλλωστε, απεχθανόταν τις θέσεις εξουσίας,  όπως και το να γίνεται επίκεντρο προσοχής και αναφοράς.

Εργατης του πνεύματος και της δράσης, εχθρός του «φαίνεσθαι» και του πομπώδους, εργάστηκε αθόρυβα και με τεράστια επιτυχία ως διευθυντής σε μεγάλες εφημερίδες αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε τις ισχυρές του θέσεις για ίδιον όφελος. Ούτε  πρόδοσε τις αριστερές του απόψεις, τις οποίες δεν έκρυβε.

Στον Δημήτρη είχαν προσφερθεί στο παρελθόν εκλέξιμες θέσεις στο  ψηφοδέλτιο επικρατείας όπως και στην ευρωβουλή από κόμματα εξουσίας, τα οποία και δεν τα δέχτηκε. Η αφανής συμμετοχή του στον αγώνα μας όπως και τα εξαίρετα επώνυμα και ανώνυμα άρθρα που δημοσίευε στο www.odosdrachmis.gr, και στο drachmi5.gr, εκτός από τη διεισδυτική, βαθυστόχαστη αλλά και εύπεπτη γραφή τους,  ήταν δείγμα της ανιδιοτέλειάς του και ειδικότερα της αφοσίωσής του στην υπόθεση της απαλλαγής της πατρίδας μας από την ευρωκατοχή, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος.

Η ενεργός σύμπραξη στον αγώνα μας από έναν τέτοιο εξαίρετο,  σπάνιο άνθρωπο, αφήνει ένα τεράστιο κενό. Παράλληλα μας θυμίζει ότι έχει και έχουμε δίκιο σε αυτά που υποστηρίζουμε και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Σε ευχαριστούμε αδερφέ Δημήτρη για την πορεία σου δίπλα μας. Θα σε θυμόμαστε και θα σε μνημομονεύουμε πάντα.

Σε άλλες στήλες, θα βρείτε σε συνέχειες, ορισμένα από τα οξυδερκή άρθρα του Δημήτρη Βάρου που γράφηκαν για την ιστοσελίδα μας.

Θεόδωρος Κατσανέβας

Ο Δημήτρης Βάρος γεννήθηκε στη Χίο το 1949. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Λονδίνο και διετέλεσε διευθυντής σύνταξης και διευθυντής στις εφημερίδες Χιακός Λαός (τοπική), Ακρόπολη, Έθνος, Πρώτη, Έθνος της Κυριακής, Τύπος της Κυριακής (πανελλαδικές) και σε οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά περιοδικά όπως Ελληνική Ναυτιλιακή, Χρόνος, Κεφάλαιο κ.ά.

Παράλληλά, δημιούργησε και εργάστηκε σε πολλά περιοδικά όπως το Logistics & Management, το Car & Truck, το Ecotec, το TV Έθνος, το New Gen, to Relax κ.α. Ο Δημήτρης Βάρος και ο Αλέκος Φιλιππόπουλος υπήρξαν οι πρωτεργάτες της εφημερίδας «ταμπλόιτ» στην Ελλάδα, επανεκδίδοντας το Έθνος το 1981 σε αυτή τη μορφή. Ήταν επίσης η πρώτη έγχρωμη εφημερίδα και η πρώτη που η στοιχειοθεσία της γίνονταν με ψηφιακό τρόπο. Σύντομα κατέκτησε την πρώτη κυκλοφορία στην Ελλάδα με συνέπεια όλες οι άλλες να ακολουθήσουν το δικό της στυλ σε εμφάνιση αλλά και στυλ γραφής.

Το 1986 ανέλαβε ως διευθυντής το «Εθνος της Κυριακής», αλλάζοντας με αυτό την νοοτροπία που υπήρχε μέχρι τότε, δηλαδή τα κυριακάτικα φύλλα να είναι απλώς η έβδομη και πιό παραμελημένη έκδοση της εβδομάδας. Καθιέρωσε τα ένθετα (με πρώτο το «Τάϊμ Άουτ») και εν συνεχεία τα συνοδευτικά περιοδικά (με πρώτο το «TV Έθνος») ανοίγοντας έτσι μια νέα αγορά, την αγορά των πολυσυλλεκτικών κυριακάτικων εφημερίδων που από την δεκαετία του 1990 δεσπόζουν κυκλοφοριακά στην Ελλάδα. Εξέδωσε τα βιβλία Φρύνη, Θηρασία, Ανδρομέδα, Ω ξειν (ποιήματα), We are Geeks, (ευθυμογραφήματα) Painting with a camera (φωτογραφίες) κ.α.

Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος μελοποίησε ποιήματά του, που υπάρχουν στους δίσκους «Ηλεκτρικός Θησέας» και «Τολμηρή Επικοινωνία». Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι Παύλος Σιδηρόπουλος, Μαρία Φωτίου, Νέοι Επιβάτες, Βασιλική Λαβίνα και Vox.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου